A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Plan za kulu u bloku 11a

Plan za kulu u bloku 11aNa javnom uvidu našla se poslednja neizgrađena parcela u bloku 11a, na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice trešnjinog cveta, gde je prema predloženom rešenju planirana pretežno stambena namena uz analizu uticaja visokog objekta na okolinu. Cilj izrade plana i jeste uvećanje kapaciteta na ovoj parceli, a prema izloženom Planu detaljne regulacije, ugaoni objekat sastojaće se od kule visine 80 metara i dva vezna aneksa visine 43 i 32 metra, uskladjenih sa visinama susednih objekata (Hotel Falkensteiner i VIG Plaza). Novi objekat biće pretežno stambene funkcije, sa okvirno planiranih oko 200 stambenih jedinica (BGRP 22.000m2) i poslovnim krilom ukupne bruto površine 14.000m2. Više detalja o rasporedu namena i organizaciji kompleksa biće poznato nakon izrade urbanističkog projekta.

Dvostrano uzidani ugaoni objekat treba da kompletira već izgrađeni niz zgrada, koje čine ulični front ka Bulevaru Mihajla Pupina i Ulici trešnjinog cveta. Okruženje budućeg objekta je uglavnom niže spratnosti, pa bi se izgradnjom kule na ugaonoj parceli u bloku 11 kreirao još jedan prostorno-arhitektonski reper. Kontekst daju i stambene kule u bloku 30 (P+17), dijagonalno od predmetne parcele, koje bi u ovom slučaju bile nadvišene izgradnjom konkretne kule.

Nažalost, ekskluzivni blok 11 jedan je od najgorih primera novijeg urbanizma i blokovskog planiranja, a povećanje spratnosti na ugaonoj parceli neće doprineti kvalitetu tog prostora. Sa druge strane, predmetna lokacija je dobra za visinsko i arhitektonsko akcentovanje, pa bi planirani visoki objekat mogao da značajno doprinese atraktivnosti šireg okruženja. 

U prilogu pogledajte 3D prikaze budućeg stambeno-poslovnog kompleksa u bloku 11a.

Total
0
Shares