A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Najavljen početak radova na Linijskom parku

Najavljen početak radova na Linijskom parkuIzgradnja Linijskog parka na prostoru nekadašnje pruge oko Beogradske tvrđave trebala bi da počne naredne nedelje. U ovoj fazi, radovi će biti izvođeni na potezu od Beton hale do SC” Milan Gale Muškatirovic” u dužini od oko 1km, odnosno realizacija prve dve celine u okviru šireg projekta. Ukupna dužina celog parka iznosi 4.6 km i podeljena je na ukupno 10 celina, od Beton hale do Pančevačkog mosta, planiranih za izvođenje u nekoliko faza. Prve dve celine opasavaju Donji grad Beogradske tvrđave, javne zelene povrsine u okviru koje se nalaze značajni objekti, poput severoistočnog bedema Donjeg grada, spomenika kulture “Kula Nebojša” i “bastion sv. Jakova”, kao i spomenika prirode “Kalemegdanski rt”.

Buduće pešačke, biciklističke i trim staze biće pozicionirane na najvišoj koti tj. u okviru nekadašnjeg železničkog koridora. Šetalište će biti visinski razdvojeno na dve kaskade, što će iziskivati stepenasto modelovanje čitavog prostora, sa visinskim povezivanjem nivoa stepeništima i rampama. U procesu izgradnje Linijskog parka neophodno je izvršiti konzervatorsko-restauratorske radove na sanaciji bedema, kao i rekonstrukciju Bastiona sv. Jakova koji bi trebao da dobije novu javnu funkciju kao izložbeni prostor, umetnička radionica ili galerija.

Naravno, sanacija ovih istorijskih objekata morala bi da bude propraćena i adekvatnim arheološkim istraživanjima, pošto se na ovom prostoru mogu očekivati značajni nalazi nakon raščišćavanja i uklanjanja postojećeg pružnog nasipa. Arheološka istraživanja trebalo bi predvideti i u zoni Dunavskog pristaništa – ravelina i kapije, uključujući čišćenje, otkrivanje i rekonstrukciju toparnica. U okviru prve dve celine nalazi se i amfiteatar, koji će biti rekonstruisan i inegrisan u novi javni prostor, zajedno sa pristupnim pešačkim stazama koje će biti izgrađene duž severoistočnog bedema. Prostor će tokom uređenja biti i obezbedjen mobilnom opremom za zaštitu od poplava.

Radove u prvoj fazi izgradnje Linijskog parka izvodiće javno komunalno preduzeće “Zelenilo Beograd”

Total
0
Shares