A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Uži izbor za Politikinu nagradu 2021.

23.12.2021 | 14:47

Uži izbor za Politikinu nagradu 2021.


Uži izbor za Politikinu nagradu 2021.

Žiri Politikine nagrade za najbolju izložbu u 2021. godini odabrao je u uži izbor samostalne izložbe Žolta Kovača, Vladana Radovanovića, Igora Antića, Lane Vasiljević, Uroša Đurića, Dragane Žarevac, Ivane Ivković, Nemanje Nikolića, Tanje Ostojić i Rajka Popivode, od kojih je većina održana u Beogradu.

Žolt Kovač nominovan je ya izložbu “Beskonceptnost” u Galeriji B2, Vladan Radovanović za izložbu “A galaksija okolo sija” u Hali 4 Beogradskog sajma, a Igor Antić za “Pozicioniranje” u Prodajnoj galeriji Beograd, objavila je 23. decembra Politika.

Lana Vasiljević je u užem izboru za izložbu “Prećutni dogovor” u Umetničkoj galeriji “Nadeđda Petrović” u Čačku, a Uroš Đurić za “Stanje stvari” u Galeriji Reflektor u Užicu, što su jedine dve izložbe van Beograda nominovane za Politikinu nagradu.

Dragana Žarevac u užem je izboru za izložbu “Prošireno prisustvo/Otelovljeni arhiv” u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koja posluje pri Muzeju savremene umetnosti, dok je Ivana Ivković nominovana za izložbu “Posle vas” u Salonu MSUB-a.

Dragana Žarevac, Prošireno prisustvo/Otelovljeni arhiv, Galerija – legat Čolakovića, kustosi Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić, foto: SEEcult

U konkurenciji su i Nemanja Nikolić izložbom “Ritam varijacije” u Galeriji  “Rima” u Beogradu, Tanja Ostojić za izložbu “Mis(s)placed Woman?” u Galeriji “Poodrum” Kulturnog centra Beograda, Novoj galeriji vizuelnih umetnosti i Centru za kulturnu dekontaminaciju, te Rajko Popivoda za izložbu “U lavirintu” u Galeriji B2 u Beogradu.

Tanja Ostojić, Mis(s)placed Woman?, deo postavke u KCB-u, kustos izložbe Dejan Vasić, u saradnji sa Katarinom Kostandinović i samom Tanjom Ostojić, foto: SEEcult

Žiri Politikine nagrade čine istoričari umetnosti: Simona Čupić, Saša Janjić, Svetlana Mitić, Ljiljana Ćinkul i urednica Kulturnog dodatka lista “Politika” Marija Đorđević.

Politikinu nagradu za 2020. godinu dobio je Zoran Naskovski za multimedijalnu izložbu “Crisis ‒ Ornet Kolmen u Beogradu”, održanu krajem oktobra u CZKD-u.

Među dobitnicima “Politikine” nagrade su i: Perica Donkov (2019), Gabriel Glid (2018), Mileta Prodanović (2017), Zdravko Joksimović (2016), umetnički par DoplgengerIsidora Ilić i Boško Prostran (2015), Balint Sombati (2014),  Čedomir Vasić (2013), Biljana Đurđević (2012), Nikola Džafo (2011), Bojan Bem (2010), Marija Dragojlović i Dragoljub Raša Todosijević (2009), Anica Vučetić (2008), Predrag Nešković (2007), Bora Iljovski (2006), Vladimir Perić (2005), Aleksandar Rafajlović (2004), Goranka Matić (2003)… Među ranijim dobitnicima su i Dušan Otašević, Ljubica Cuca Sokić, Milovan DeStil Marković

(SEEcult.org)

Total
0
Shares