A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Trijenale u Milanu 2022. godine prvi put ima predstavnike iz Srbije

Na predstojećoj 23. Međunarodnoj izložbi Trijenala u Milanu 2022. godine našu zemlju će predstavljati projekat „Infinity of Structure“ autorskog tima čiji je nosilac Ivan Mangov.

 


Nakon sprovedenog javnog konkursa za predstavljanje Republike Srbije na međunarodnoj izložbi „XXIII Triennale Milano International Exhibition Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“ imenovana komesarka i Stručni savet doneli su jednoglasnu odluku o predstavniku Republike Srbije uzimajući u obzir kriterijume za vrednovanje pristiglih predloga projekata predviđenih tekstom konkursa. Srbija će prvi put imati predstavnike na ovoj izuzetno velikoj i važnoj umetničkoj manifestaciji.
Prema mišljenju Komisije predloženi projekat „Infinity of Ѕtructure” u potpunosti je odgovorio na postavljene konkursne zadatke i kriterijume, koji podrazumevaju umetničku vrednost i autentičnost, idejnu celovitost, promišljenost umetničke ideje u kontekstu opšte teme Trijenala, umetničku i tehničku razrađenost ideje, mogućnost realizacije, kao i budžetska usklađenost sa realizacijom.


Pored Ivana Mangova, članove autorskog tima čine profesor Marko Lađušić, multimedijalni umetnik, Aleksandar Vac, keramičar, Marko Todorović, multimedijalni umetnik i Dorian Jovanović, muzičar.


Komisija je pregledala ukupno 36 predloga, od kojih su u najuži izbor ušla tri projekta. Komisija je radila u sastavu, imenovana Komesarka Biljana Jotić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, v. d. direktora Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, i Stručni savet čiji su članovi dr um. Milorad Mladenović, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, kao predsednik Saveta, i msr Nataša Radojević, istoričarka umetnosti, umetnička direktorka „Drina galerije“ u Beogradu; msr Marija Radisavčević, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku; dr um. Anđela Mujčić, umetnica, docentkinja na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Univerzita u Prištini; dr um. Dejan Vračarević, saradnik u Muzeju nauke i tehnike, predavač na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd; mr um. Jovanka Stanojević, umetnica, docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, navodi se u saopštenju.


Osnovano 1923. godine, Trijenale Milano je vodeća kulturna institucija koja „prenosi složenost savremenog sveta“ kroz dizajn, arhitekturu i vizuelnu, scensku i performans. Naredna ,23. Međunarodna izložba, „Unknown Unknowns“, biće otvorena u maju 2022. godine.

Total
0
Shares