A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Ješi Denegriju nagrada Sreten Marić za esejistiku

10.12.2021 | 13:01

Ješi Denegriju nagrada Sreten Marić za esejistiku


Ješi Denegriju nagrada Sreten Marić za esejistiku

Nagrada “Sreten Marić” za najbolju esejističku knjigu u oblasti književnosti i filozofije u 2019. i 2020. godini, koju dodeljuju Biblioteka Matice srpske i Skupština opštine Kosjerić, pripala je prof. dr Jerku Ješi Denegriju za knjigu “Jedna moguća istorija umetnosti 20. veka”, u izdanju Službenog glasnika (Beograd, 2020).

“Ono što je opštepoznata činjenica u krugovima teoretičara i istoričara moderne umetnosti – Ješa Denegri je, svakako, u svemu izuzetan istoričar i kritičar likovnog teksta u najširem značenju te reči u srpskoj i jugoslovenskoj kritičkoj praksi. Istovremeno, valja ukazati i na specifičnost da je Denegrijev esejistički rukopis u mnogo čemu jedinstven i neponovljiv ne samo u srpskoj kritici nego i u znatno širim okvirima. Nesporno, treba istaknuti da je Denegrijev doprinos za istoriju i kritiku moderne srpske umetnosti apsolutno fascinantan!”, istakao je u obraloženju žiri, koji je odlučio jednoglasno, a činili su ga: Katarina Marić Leobardi, Radovan Popović i Gojko Tešić.

Dengrijev analitički, interpretativni i kritički rukopis, kako je naglašeno, i u nagrađenoj knjizi odlikuje “osobena strast tumačenja i čitanja likovnog artefakta (da li je reč o slikama, skulpturama, grafikama, performansima itd)”.

Denegrijeva knjiga “Jedna moguća istorija umetnosti 20. veka” treća je u biblioteci Milke Zjačić Avramović “Umetnost u istoriji i teoriji” (prethodile su joj knjige Posleratni modernizam neoavangarde / postmodernizam. Ogledi o međunarodnom modernizmu i istorijskim avangardama na jugoslovenskom umetničkom prostoru i Modernizam / avangarda. Ogledi o međuratnom modernizmu i istorijskim avangardama na jugoslovenskom prostoru), a prema navodima žirija, neka je vrsta sintetičkog uvida u modernitet evropske umetnosti koja se u mnogo čemu “preslikavala”, odnosno prenosila i u jugoslovenske prostore, a samim tim i u srpski umetnički kontekst.

Urednica edicije Milka Zjaćić Avramović u nekoj vrsti zaključka ističe, između ostalog, snagu i ubedljivost Denegrijevih analiza: “Autor je ubeđen u to da svaka predstava o umetnosti XX veka, pa tako i ova, jeste, pre svega, pohvala najvećim ljudskim kreativnim poduhvatima, tim pre jer je umetnost ovog vremenskog razdoblja nastajala u izuzetno teškim društvenim i političkim prilikama”.

Denegrijeva radoznalost, divljenje, ushićenje i interpretativna blistavost i fascinantno poznavanje “čudesnih i veličanstvenih pojava moderne/avangardne, postmoderne/savremene umetnosti” čine knjigu “Jedna moguća istorija umetnosti 20. veka” posebnim izdavačkim i umetničkim draguljem u srpskome izdavaštvu, koji služi na čast pre svega urednici Milki Zjačić Avramović i izdavaču Službenom glasniku, naveo je žiri.

Prema navodima žirija, nagrada “Sreten Marić” je predstavlja i ispravljanje greha prema Denegriju kao izuzetnom autoru koji je svojim delima obogatio kako srpsku. tako i kulture na bivšim jugoslovenskim prostorima. “Ješa Denegri je autor evropskoga renomea u srpskoj likovnoj istorijskoj i kritičkoj misli”, konstatovao je žiri.

Nagrada nosi ime jednog od vrhunskih srpskih esejista i prevodilaca Sretena Marića (1903-1992), a dodeljuje se svake druge godine.

Denegrijeva knjiga obuhvata tekstove pisane između 1969. i 2004. godine, a nagrađena je već ranije Poveljom “Radomir Konstantinović” za 2019. i 2020.

Nagrada “Sreten Marić” biće uručena Denegriju u drugoj polovini januara 2022. godine.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares