A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

8. rođendan Kobra Deluks kolektiva u galeriji Kula

Nakon uspešnog otvaranja galerije art huba Kula i veoma posećene izložbe plakata Marka Vulete-Đukanova u istom prostoru će Kobra deluks, kolektiv tatu artist prodajnom izložbom od 18. novembra do 2. decembra proslaviti svoj osmi rođendan.

Svih osam umetnika, koji čine i definišu Kobru Deluks, predstaviće se svojim, do sada neviđenim radovima, ali i kolekcijom tetovaža načinjenih u prethodnih 8 godina. Velika produktivnost Kobre Deluks će konačno izaći na svetlost dana i pokazati zašto je ovaj studio ipak drugačiji od onoga na šta smo navikli kada se spomene tetoviranje. 

Svojim radovima u različitim medijima i formatima će se predstaviti Alek Leaf, Bou, Cobe, Fat Kid Beny, Iskra Zauvek, Neon Black, Projanator i Tearzdrop. Izložba je prodajna i radove svih umetnika možete kupiti tokom izlaganja izložbe. 

Na otvaranju će publiku razgaliti Dj Kopri. 

Kustos galerije Dušan Savić:

“Uprkos svojoj zloglasnoj reputaciji, ugriz kobre se retko završava fatalnim ishodom. Međutim, zmije iz familije Kobra deluks su izgradile renome po svojim fatalno dobrim tetovažama. Ova familija broji osam članova, jedinstvenih po svojim spoljašnjim odlikama, navikama i dijeti. Različiti su im i pristupi u lovu, u zavisnosti od plena. Iako ih ne možemo poistovetiti međusobno ni po boji zmijske košuljice, oni su se srodili u istom skrovištu i iz njega uspešno delaju poslednjih osam godina. 

Kobra deluks je kolektiv tatu artista koji se može doživeti i kao estetska anomalija na tržištu tetovaža i estetici koja se gaji na domaćoj tatu sceni. Tu se retko sreću tribali oko ruku—nogu, grozdovi lavljih glava, ktitori i njihova zdanja, pseće šapice iza uha i tako u beskonačnost sa tatu klišeima, kako estetskim, tako i narativnim. 

Ovaj kolektiv je napravio otklon od toga i okupio je umetnike stilski srodne i sklone tradicionalnoj tetovaži, ekspresionističkoj slici, nekada čak i anti-tetovaži kao formi izražavanja. Pri tome dosta neimenovanih stilova je ovde i nastalo osmozom u crtačnici Kobra deluks studija. 

Svestranost ove male familije i njihova angažovanost kao uličnih umetnika, muralista, ilustratora, grafičkih dizajnera i svega ostalog ljudskog, manje vezanog za profesiju, doprinela je neviđenom narativnom sloju tetovaža na domaćoj sceni.  Njihove tetovaže direktno saopštavaju emociju, situaciju i poruku, komentarišući svakodnevnicu života, probleme malog čoveka i površnost elita. Da li je to ptica, ili je to avion? Ne, to je original Kobra deluks angažovana tetovaža.”   

Kobra deluks o sebi: 

Kada smo u avgustu 2013. rešili da pokrenemo Kobru, nismo imali ni ime, mi mesto, niti je ekipa bila u punom sastavu… Imali smo samo želju da se tetoviranje kako ga mi vidimo mora mrdnuti sa mrtve tačke i da je na nama da doprinesemo tom cilju. Koji mesec posle imali smo ime, deo ekipe, prostor i počeli smo da tapkamo po mraku u potrazi za onim što smo zamislili. Usput smo provaljivali šta hoćemo, možemo i želimo. Posle osam godina ne možemo sa sigurnošću reći koliko smo uradili na polju promovisanja originalnog tetoviranja sa stavom, ali možemo reći da smo 101% studio koji izbacuje takav rad na ulicu. Naš kolektiv Kobra deluks je živa i delujuća, šarena lepeza umetnica i kurceboljaca, nežnih linija i sirovosti, apstraktnog izražaja i naivnosti… Skroz posvećeni izradi nečeg što ima utemeljenost u nama, u vama i što je pre svega namenjeno da živi i postoji na ulici. Izvolite u salonu!

Foto:

Total
0
Shares