A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Najveći inovator današnjice, Ilon Mask, je pokrenuo prvu firmu u 24-oj godini

Ovaj tekst je nastao u okviru programa Preduzmi ideju koji finansira USAID.

Ilon Mask je trenutno možda najbogatija osoba na svetu, ali ako se predviđanja pojedinih analitičara ostvare, on bi mogao postati i prvi trilioner na svetu, ne zbog Tesle, javne kompanije na čijem se čelu nalazi, već zbog njegovog svemirskog programa SpaceX.

SpaceX je samo deo priče za Maska. Tokom proteklih pet decenija, postao je izvršni direktor i Tesle i SpaceX-a, osnivač The Boring Company-ja, suosnivač OpenAI i Neuralink-a, a njegov dugoročni cilj: bekstvo sa Zemlje i kolonizacija Marsa.

Za neke predstavlja Tonija Starka iz stvarnosti, za druge je vesnik sajberpankovske budućnosti, ali počeci ovog samoproklamovanog Tehnokralja nisu ciljali na zvezde i udaljene planete. Svoje preduzetničko putovanje započeo je sredinom 90-ih godina, kada je u 24-oj godini osnovao svoju prvu kompaniju, koja nije bila ni nalik onome što ovaj preduzetnik predvodi danas. 

Od Sci-Fi arkadne video igre do Svemira

Mask je rodom iz Južne Afrike, njegov otac je bio inženjer, a majka, poreklom iz Kanade, bila je nutricionista i model. Mask je u mladosti bio fasciniran naučnom fantastikom i računarima. Kada je imao dvanaest godina, napisao je kod za sopstvenu video igru i zapravo je prodao jednoj kompaniji, što mnogi smatraju njegovim prvim preduzetničkim poduhvatom. 

U kasnim tinejdžerskim godinama emigrirao je u Kanadu kako bi izbegao obavezno služenje vojkog roka, koje je u Južnoj Africi važila za sve bele muškarce. To je još uvek bilo doba aparthejda, i vojska je  u to vreme bila angažovana u borbi za suzbijanje crnačkog nacionalističkog pokreta, u čemu Mask nije hteo da učestvuje. Zahvaljujući kanadskim vezama svoje majke, uspeo je da se upiše na Kvins univerzitet u Kingstonu, jednu od najboljih škola u Ontariju.

Mask je planirao karijeru u biznisu i jedno leto na studijama proveo je radeći kao pripravnik u jednoj kanadskoj banci. Ovo je bio njegov jedini pravi posao pre nego što je postao internet preduzetnik. Na sredini studija na Kvins univerzitetu, odlučio je da se preseli u SAD, gde je na Univerzitetu Pensilvanije diplomirao ekonomiju, ali i fiziku. Odatle je primljen na prestižni doktorski program na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji.

Preselio se u Kaliforniju baš kada je počeo procvat interneta 1995. godine, sa ciljem da postane internet preduzetnik. Napustio je Stanford nakon samo dva dana da bi sa 24 godine zajedno sa bratom Kimbalom Maskom osnovao svoju prvu kompaniju, Zip2 Corporation. Ovo je bio onlajn gradski vodič koji je ciljao novinsku izdavačku industriju, a Mask je uspeo da sklopi ugovore i sa Njujork tajmsom i sa Čikago tribjunom kako bi obezbedio sadržaj za njihove nove onlajn sajtove. 

U jednom trenutku, zbog želje da mu kompanija uspe, Mask je živeo u iznajmljenoj kancelariji koja je služila kao sedište kompanije, spavao na kauču i tuširao se u obližnjem omladinskom centru, jer je to bilo jeftinije od iznajmljivanja stana. Ipak, kompanija se borila da ispuni svoje ugovorne obaveze i podmiri plate i druge troškove, pa je on tražio spoljno finansiranje. Na kraju je grupa rizičnih kapitalista finansirala Zip2 sa 3,6 miliona dolara, ali je on u zamenu za investicije predao većinsku kontrolu kompanije.

Ovaj potez se, međutim, ispostavio kao pametan. U februaru 1999. Compaq Computer Corporation je kupio Zip2 za 307 miliona dolara u gotovini, što je bila jedna od najvećih gotovinskih akvizicija u sektoru Internet poslovanja u to vreme. Od tog iznosa, Mask je dobio 22 miliona dolara za svoj udeo od 7 odsto, što ga je učinilo milionerom sa dvadeset osam godina, svega četiri godine nakon pokretanja firme.

Ubrzo nakon toga iskoristio je 10 miliona dolara da pokrene drugu kompaniju, koju je nazvao X.com. Ovo je bila onlajn banka sa velikim planovima da postane sveobuhvatan pružalac finansijskih usluga potrošačima. Jedna od glavnih inovacija kompanije bila je bezbedno prenošenje novca koristeći imejl adresu primaoca.

Već naredne, 2000. godine, akvizicijom kompanije Confinity nastao je PayPal. Svega dve godine kasnije, Mask je zaradio prvu milijardu kada je eBay kupio PayPal za 1.5 milijardi dolara.

Zatim, 2003. godine bio je jedan od osnivača Tesle, a 2004. je osnovao svoju privatnu svemirsku kompaniju SpaceX. Priča o uspesima ove dve kompanije, danas je opšte poznata, iako sami počeci ovog čuvenog preduzetnika možda nisu u toj meri.

Jedan od najkontroverznijih, ali možda i najpopularnijih preduzetnika koji svojim tvitovima može da utiče na berzu i kripto industriju, ali i jedan od retkih generalnih direktora koji su bili domaćini popularne američke skeč emisije SNL, Mask je danas najbogatiji čovek na Zemlji. Nekad je za astronomske uspehe potrebna samo jedna kompanija, a nekad, kao u slučaju Maska, čak i tri ili četiri. Njegova priča, preduzetnički duh i neizmerna želja za inovacijama mogu biti korisno znanje za sve trenutne i buduće preduzetnike.

*Izrada ovog teksta omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost Udruženja SEE ICT i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Total
0
Shares