A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Poziv za predloge za nagradu Lazar Trifunović i priznanje DIUS za 2021.

04.11.2021 | 14:37

Poziv za predloge za nagradu Lazar Trifunović i priznanje DIUS za 2021.


Kulturni centar Beograda poziva institucije i pojedince da pošalju predloge za dodelu nagrade „Lazar Trifunović“ za 2021. godinu. Takođe, otvoren je poziv za predloge za priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) za najbolju izložbu u 2021. godini.

Nagrada “Lazar Trifunović” dodeljuje se za likovnu kritiku i kritičko promišljanje savremene i moderne vizuelne umetnosti u štampanim i elektronskim medijima. Nagrada se dodeljuje za objavljenu / emitovanu likovnu kritiku, esej, studiju o savremenoj i modernoj vizuelnoj umetnosti u 2021. godini.

Javni poziv je otvoren od 1. novembra do 1. decembra 2021. godine.

Prijava za predlog za nagradu “Lazar Trifunović” podrazumeva:
– slanje materijala u štampanoj formi na adresu: Kulturni centar Beograda, Kneza Mihaila 6/I, 11000 Beograd, sa naznakom “Za nagradu ‘Lazar Trifunović’”
– slanje materijala u elektronskoj formi na imejl adresu: nagrada.lt@gmail.com

Žiri će razmatrati predloge koji su objavljeni u štampanom ili elektronskom formatu, odnosno emitovani putem kanala javnog informisanja.

Odluku o dobitniku donosi žiri za dodelu nagrade najkasnije do 11. januara 2022. godine. Nagrada se svečano uručuje 14. januara u KCB-u, na dan rođenja Lazara Trifunovića.

Osnivači nagrade “Lazar Trifunović”, ustanovljene 1992. na inicijativu KCB-a, jesu i Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Društvo istoričara umetnosti Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Radio-televizija Srbije – Beogradski program i Udruženje likovnih kritičara Srbije.

Uporedo sa pozivom za predloge za nagradu “Lazar Trifunović”, otvoren je i poziv za dostavljanje predloga za priznanje DIUS, koje se dodeljuje za autorsku izložbu savremene likovne umetnosti organizovanu u Srbiji tokom 2021. godine.

Pod autorskom izložbom savremene likovne umetnosti podrazumeva se autorski (analitički i kritički) pristup pojavama, pojedincima ili periodima savremene likovne umetnosti. Pristup se izražava kroz prezentaciju jednog ili više umetnika i stručnom recenzijom u katalogu.

Javni poziv je otvoren od 1. novembra do 6. decembra 2021. godine.

Organizacije i pojedinci prijavljuju se slanjem kataloga izložbe:
– u štampanoj formi na adresu: Kulturni centar Beograda, Knez Mihailova 6, 11000 Beograd, sa naznakom: “Za priznanje DIUS-a”, ili
– u elektronskoj formi na adresu: priznanje.dius@gmail.com

Prihvatiće se katalozi objavljeni u štampanom ili PDF formatu.

Odluku o dodeli priznanja DIUS donosi žiri najkasnije do 11. januara za prethodnu godinu.

Priznanje DIUS-a dodeljuje se 14. januara, na zajedničkoj ceremoniji sa dodelom nagrade “Lazar Trifunović”. Priznanje se sastoji iz novčane nagrade i diplome.

Žiri za dodelu priznanja DIUS podstiče i ohrabruje kolege da prijave svoje ovogodišnje autorske projekte i zahvaljuje im što predanim radom unapređuju profesiju.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares