A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

UMETNOST U PROLAZU – PRVI 3D MODELI MURALA ZA SLEPE I SLABOVIDE

U okviru projekta “Umetnost u prolazu” organizacije Street Art Belgrade postavljeni su prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji.

 

Foto: Aleksandar Đorđević

Cilj projekta “Umetnost u prolazu”, koji realizuju Street Art Belgrade i Telenor fondacija, je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom.
Prvi modeli su postavljeni na dve lokacije na Vračaru, a povodom 15. oktobra koji se obeležava u celom svetu kao Dan slepih i slabovidih osoba. Postavljanje murala se održava tokom četvrtog vikenda ulične umetnosti na Vračaru koji traje od 22 do 24. oktobra, u okviru kojeg će se održavati različite street art aktivnosti – od radionica za seniore do besplatnih šetnji i obilaska 3D modela murala.

Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na  ulicama Beograda. 

“Ulična umetnost se smatra najslobodnijim vidom umetnosti, jer bez obzira na svoj prolazni karakter, ona je na ulicama koje pripadaju svima. Ipak, ne mogu svi da je vide i dožive. Na ovaj način želimo da približimo ovaj pravac savremene umetnosti slepim i slabovidim osobama i učinimo im dostupnim taj dinamičan i kreativan svet” – rekla je Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti.
“Gradska organizacija slepih Beograda okuplja oko 2000 slepih i slabovidih osoba sa teritorije svih beogradskih opština. Samim tim je veoma važna svaka aktivnost koja doprinosi da populacija slepih ima više stvari koje može da doživi. Ovo nije samo umetnička postavka, već se ovim pristupom uvažava naša populacija. U okviru umetničkih dela se nalaze i opisi na Brajevom pismu što će i građanima koji nemaju problem sa vidom približiti naše pismo.” – izjavio je Nikola Đorđević, predsednik Gradske organizacije slepih Beograda.
„Projekat „Umetnost u prolazu“ na inovativan i kreativan način približava uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama. Umetnost je izraz slobode, ona spaja ljude, briše granice i prepreke. Ima veliku ulogu u stvaranju inkluzivnijeg i tolerantnijeg okruženja, čemu je Telenor fondacija posvećena od samog početka. Na taj način rušimo još jednu barijeru i pravimo korak ka boljem društvu“ – rekla je Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije.

Za prve modele su odabrani radovi beogradskog umetnika Weedzora koji je prisutan na ulicama Beograda od 2005. godine i između ostalog poznat po svojim radovima velikih dimenzija. Modeli su urađeni za murale koji su prepoznatljivi po elementima valjkastih formi koji formiraju strukturu glave životinja – Žirafe i Vuka. Uz 3D modele se nalazi i opis radova na Brajevom pismu kao i QR kodovi koji vode ka sajtu sa više informacija o projektu. U kontinuitetu će biti organizovane vođene ture za sve zainteresovane građane, a u planu je postavljanje 3D murala na više lokacija u Beogradu. 

U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Autor projekta je organizacija “Street Art Belgrade” čiji se članovi preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita.

 

Foto: Jelena Popović

Projekat “Umetnost u prolazu” se realizuje u okviru konkursa Fondacije Telenor “Zamisli sve”, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Austrijskog kulturnog foruma. Partneri na projektu su Božidarac i gradska organizacija slepih Beograda. Kompanija Voxellab koja se bavi 3D tehnologijom je proizvela 3D modele murala za slepe i slabovide. 

Total
0
Shares