A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Ilija Đoković: Drumcode Showcase je ono što nam je trebalo – veliki event na kom ćemo se izđuskati

Jedan od predvnodnika novog tehno talasa, Ilija Đoković se etablirao na muzičkim stazama i van granica naše zemlje. O tome svedoči i njegova saradnja sa švedskim ikoničkim lejblom Drumcode. Prvi showcase ovog lejba na kom će Ilija biti jedini domaći artist, održaće se ove subote u Beogradu, na novoj, ekskluzivnoj lokaciji u Luci Beograd.


Uoči ovog velikog događaja, sa njim smo razgovarali o percepciji elektronske muzike, modernoj elektro sceni, mentalnoj higijeni di-džejeva, kao i tome kako je izgledalo upoznavanje sa Adamom Beyerom. Više puta.

 


Šta za tebe predstavlja elektronska muzika? Vid umetnosti? Eskapizam?

Elektronska muzika je meni lično i vid umetnosti i beg od realnosti. Kroz istu iskazujem svoje emocije i ona me pokreće za sve ostalo što radim u životu. 

Etablirao si se na domaćoj i regionalnoj klupskoj sceni. Šta bi rekao da je najveći highlight u tvojoj dosadašnjoj karijeri?

Broj #1 je definitivno na Beatport Techno chart-u sa trakom “Atom” i kasnije te 2019. godine debi izdanje na Drumcode-u. Nakon toga sam po prvi put osetio veliko prepoznavanje među internacionalno uspešnim di-džejevima i otvorio sebi mnoga vrata. 

Da li misliš da današnji di-džejevi imaju više prohodnosti ka uspehu ili prepreka u poređenju sa onima iz 90tih i početka 2000tih? Kod nas i u svetu?

Danas su uslovi neuporedivo bolji, mnogo se lakše uče osnovne stvari zbog dostupnosti edukativnog materijala, što je rezultat sve većeg broja uspešnih i mladih di-džejeva i producenata na sceni, te je i konkurencija daleko ozbiljnija. Nema izgovora za neuspeh, ‘hard work pays off’ – pravilo koje je važi od 90-ih godina pa sve do danas.

Šta je danas potrebno za originalnost?

Hrabrost, ludost i naravno razmišljanje ‘out of the box’.  

Koja je najbolja žurka/festival na kom si bio, a da nisi ti puštao?

Awakenings (u Gashouder-u i letnji), Loveland i DGTL u Amsterdamu. Potpuni doživljaj svaki put kada sam išao, od ozvučenja preko produkcije, pa do atmosfere. Topla preporuka svakome. 

Ko po tebi pomera granice elektronske muzike danas?

Jako mi je teško da odgovorim na ovo pitanje, jer imam osećaj da na sceni fali svežine i sve mi se vrti u krug već nekoliko godina. Ali izdvojio bih Erica Prydza i njegov HOLO projekat. 

Kako sačuvati unutrašnji mir u svetu di-džejinga?

Znam da zvuči otrcano, ali zdrave navike u životu i nega svog zdravlje su ‘must’. Mnogi to shvate tek kada bude kasno i kada dođe do mentalnog sagorevanja. Meni pomaže izolacija od društvenih mreža, koje su postale ništa više do toksičnog okruženja. 

Da li pripremaš novu muziku?

Naravno, uveliko radim na rasporedu izdanja za narednu, 2022. godinu. Spremno je svašta nešto zanimljivo i sveže. 

U subotu ćeš nastupati sa Adamom Beyerom. Možeš li nam reći kako ste se upoznali?

Upoznavanje sa Adamom je pomalo smešna priča, s obzirom na to da smo se upoznavali više puta. Konačno upoznavanje i trenutak kada me je zapamtio bio je na Drumcode večeri na ADE-u pre tri godine, kada smo po prvi put i porazgovarali uživo. 

Postao si član Drumcode familije 2019. godine. Kako je uopšte došlo do te saradnje?

Nakon upoznavanja Adama, konstantno sam slao nove demo trake za isprobavanje na njegovim gigovima, kao i uspeh drugih izdanja koja sam imao u međuvremenu. Sve to je dovelo do toga da potpišem ugovor sa Drumcode lejblom. Recimo “Equilibrium” je bio ‘most-requested ID’ u njegovim setovima skoro godinu i po dana pre zvaničnog izdanja. 

Ko su ti omiljeni artisti sa Drumcode-a?

Joel Mull, Adam Beyer i Maceo Plex.

Šta možemo očekivati na Drumcode Showcase-u u novom Hangaru u subotu?

Očekujem jedan veliki spektakl i veče za pamćenje. Falilo nam je svima da se izđuskamo na nekom velikom eventu. 

Total
0
Shares