A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Hormonologija

03.10.2021 | 14:19

Hormonologija


Hormonologija

Izložba Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov “HORMONOLOGY Talks and Recognitions” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu problematizuje pre/menopauzu kao posebno osetljiv period u životu svake žene, koji je i jedna od tema koje retko dospevaju u javnost.   

Cilj zajedničkog projekta dve umetnice, zasnovanog na razgovoru, uzajamnom ličnom i umetničkom prepoznavanju, razumevanju i podršci, kao i predstavljanju u MSUV-u, s formalne strane je afirmacija promišljanja savremenog skulpturalnog jezika i proširenog polja crtačkog medija, kao i savremeni pristup umetničkim formama video arta i animacije. Istovremeno, konceptualna osnova projekta je u umetničkim istraživanjima onih ženskih tema koje svojom osetljivošću, fragilnošću i simbolikom retko dospevaju u žižu javnosti, jer se tiču duboke intime, snažnih i dramatičnih psihofizičkih promena kod žena. Ekskluzivitet tih tema umetnice ogoljavaju i spremno izlažu na uvid publici, njenoj reakciji i obostranom suočavanju sa emocionalnom i fizičkom osetljivošću tokom nežnih, lepih, ali i bolnih i neizbežnih tranformacija u telu i psihi žene tokom tog specifičnog životnog perioda, navela je kustoskinja izložbe Suzana Vuksanović.

Reč je o periodu koji nastupa već nakon 40 godine života žene, laganim i postepenim, nekad naglim i ubrzanim, gubitkom reproduktivne funkcije polnih organa. Uloga hormona je tu ogromna, njihov balans i disbalans utiču na energiju, raspoloženje, motivaciju, snagu, ali i na intenzitet doživljaja sebe kao žene, na dramatičnost i suptilnost tih doživljaja, na čestu i burnu promenljivost emocija i upliv često nekontrolisanih reakcija, ali i staloženog, dubokog, suštinskog promišljanja sebe i sopstvenih želja i potreba, svog identiteta, odgovornijeg odnosa prema sebi i novopronađene ljubavi za sebe. Dosegnuta sloboda da se odbace predrasude i očekivanja sredine, društveno nametnuti konstrukti o ulozi i svrsi ženskog bića, u perspektivi donosi potpuno olakšanje i opuštenost.

Edita Kadirić, rođena 1976. godine u Banjaluci, živi i radi na relaciji Francuska, Španija i Srbija, a bavi se istraživanjem raznih medija, koristeći crtež kao polazište. Eksperimentiše animiranjem crteža do raznih teatarskih formi.

Završila je osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a magistrirala je crtež na Fakultetu likovnih umentosti (FLU) u Beogradu, dok je master studije umetničke produkcije i intermedijalnih istraživanja pohađala na Univerzitetu lepih umetnosti u Barseloni. Radila sa galerijom Prom iz Minhena (2002-2015). Bila je stipendista PRODART Fabra i Coats factory of creation Barcelona (2015), te bila pod sponzorstvom Carmen Wurth Art foundation iz Kunzelsaua u Nemačkoj (2016-2021).

Više puta je nagrađivana, a izlagala je na mnogim samostalnim izložbama (Galerija Artic, Kalv, Nemačka, 1999; Savremena galerija Subotica, 1999; Galerija Prom, Minhen, Nemačka, 2004, 2007. i 2014; Galerija Prom, Faro, Portugal, 2007; Capella de Sant Joan, Vilafranca del Penedès, Španija, 2017; Savremena galerija Subotica, 2019, sa Majom Rakočević…) i kolektivnim izložbama, među kojima su Espai Colona, Barselona, Španija, 2015; Muzej Wurth, Kunzelsau, Nemačka, 2017 – Carmen wurth collection i Muzej Moli Paperer, Kapelades, Španija, 2017.

Maja Rakočević Cvijanov, rođena 1975. godine u Subotici, diplomirala je i magistrirala vajarstvo na FLU u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama.

Više puta je nagrađivana, uključujući nagradu “dr Ferenc Bodrogvari” za likovno stvaralapštvo u Subotici, nagradu “Beorame” na VI Bijenalu mladih u Vršcu, nagradu “Vladeta Petrić” FLU u Beogradu, te nagrada galerije “Pero”. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2002, a živi i radi u Subotici, gde je zaposlena u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture kao vajraka – konzervatorka. Predaje vajanje likovnim tehničarima u Srednjoj politehničkoj školi u Subotici.

Radovi joj se nalaze u kolekcijama Savremene galerije Zrenjanin, Muzeja Terra, Oktobarskog salona Kulturnog centra Beograda, fondu Savremene galerije Subotica, kolekciji galerije Stadtpark u Kremsu na Dunavu u Austriji.

Među njenim samostalnim izložbama su “Rizom: ženske poetike prostora, pripadanja i uzemljenja” (sa Leom Vidaković i Jelenom Grujičić, u savremenim galerijama Podgorice, Osijeka, Zrenjanina i Pančeva, 2021/2020), “Čistoća”, Galerija X vitamin, Beograd, 2020; “Post ciklus”, Narodni muzej Kikinda, 2020; “Lady of hormones”, Savremena galerija Subotica, 2019. (sa Editom Kadirić u Subotici; “Ono mesto”, Savremena galerija Subotica, 2017), “Authentic”, retrospektiva 2000-2015, Galerija dr Vinko Peričić, Subotica i UK Parobrod, Beograd, 2015; “Tranzicija: od opšteg ka ličnom”, Galerija Opštine Vračar, 2013; “After baby”, Galerija SULUJ, Beograd, 2010; “Porodične kompozicije”, Moderna galerija Likovni susret, Subotica, 2009; “30. rođendan”, Galerija Kuplung, Budimpešta, 2005; “Poslastičarnica Lucky Couples”, Galerija FLU, Beograd, 2003; “Srećni parovi”, Galerija Doma omladine Beograda, 2003; “Bez naziva”, Galerija Remont, Beograd, 2002; “Tikovi i pogledi”, Galerija Dvorište, Pančevo, 2001.

Izlagala je i na mnogim grupnim izložbama, među kojima su Image Mouvment, Savremena galerija Subotica, 2021. i Galerija Rivoli 59, Pariz, 2019; Hod po liniji, Trijenale crteža i male plastike, Pavilјon “Cvijeta Zuzorić”, 2021; Izložba vajara/ki Srbije, Pavilјon “Cvijeta Zuzorić”, 2020; Re-konekcija, Trijenale proširenih medija, “Cvijeta Zuzorić”, 2019; Između nas, Salon MSUB, 2018; Situacije: Instalacije u Vojvodini, MSUV Novi Sad, 2013…

Izložba “HORMONOLOGY Talks and Recognitions” u MSUV-u otvorena je od 1. oktobra do 1. novembra.

Do 3. oktobra u MSUV gostuje retrospektivna izložba crnogorskog umetnika Krsta Andrijaševića “Čovjek, na čudan način”, čije su kustoskinje Ljiljana Karadžić i Suzana Vuksanović, a realizovana je u proteklih mesec dana na osnovu sporazuma o saradnji MSUV i Narodnog Muzeja Crne Gore. Izložba obuhvata oko 60 radova (skulptura, slika i crteža) tog krajnje neobičnog, tihog i nenametljivog umetnika, čiji je opus, kako je istakao MSUV, jedan od najuzbudljivijih i najdirljivijih na crnogorskoj sceni.

Snovi

Ovdje je nekad bilo srce

“Istovremeno opor i nežan, pročišćen i drastičan, direktan i kompleksan, umetnik je okrenut  infantilnim resursima, arhajskim i primitivnim modelima izražavanja, čuvajući iskonsku vezanost sa zavičajem i narodnom tradicijom. Njegovo delo predstavlja kompaktan plastičko-poetski svet izrazite individualnosti i specifičnog izraza koji ima tematsku zaokruženost i formalnu celovitost”, navedeno je u tekstu povodom izložbe Andrijaševića, posvećenog iskonskim temama kao što su: čovek, ljubav, tuga, erotika i smrt.

Andrijaševićeva detinja čednost i narodski humor, kako je navedeno, čine da recepcija njegovih radova ne bude u moralizatorskom smislu odurna i teška, već dirljiva, uzbudljiva i u krajnjoj liniji otrežnjujuća na putu samoočišćenja.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares