A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

“Čuvam te“, izložba Jovane Dimitrijević

Izložba Jovane Dimitrijević “Čuvam te” biće otvorena 5. oktobra u Atelier DivArtu na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Maja Živanović, novinar i likovni kritičar o Jovaninoj izložbi piše:

Nova likovna i koloritska rešenja, netipičan izbor scena i čista, iskrena emocija u ikonopisanju – obeležje su prve izložbe savremenih ikona beogradske umetnice Jovane Dimitrijević, koja je pred vama u prostoru DivArt ateljea.

U sintezi duhovnosti i univerzalnosti, kroz sugestivne i prefinjene likovne doživljaje, ogleda se Jovanina težnja da savremeni ikonopis ne bude samo replika, već specifičan izvor nadahnuća…koji se oslanja na grčke i ruske postulate – ali daje novo čitanje ikone osobenog artizma.

Iako samouka, ova umetnica pokazuje ozbiljan i minuciozan pristup religijskim temama. Postavkom dominiraju jednostavni prikazi, kojima vlada estetska čistoća, što i jeste  karakteristika portretskih prikaza Hrista i Bogorodice. Oni nisu nisu izabrani nasumično a ostvareni su lazurno, u tehnici ulja na platnu. Manji formati ikona su upečatljivi i zbog stilizovano-izduženih vratova prikazanih likova, često dijagonalno postavljenih…kao i kontrastnih pozadina, koje se tonalitetski kreću od zlatne do marinsko plave boje. Svaki lik je predstavljen personifikovano i neposredno, sa izrazima patnje i stradanja, ali i nadanja, vere i težnje ka božanskom.

Selektovala bih i nekoliko slojevitih kompozicija, koje se nepretenciozno nameću snagom izraza. Kada bi ih raščlanili, otkrili bi čitav svet minijaturnih ikonografskih detalja, što akcentuje narativnost prizora. U pitanju su “Vaznesenje Hristovo”, “Plodovi Hristove strasti” i “Širšaja od nebes”.

Jovana Dimitrijević u ikonopisu vidi veliki istraživački potencijal – negirajući sve što je suvišno prikazuje tajnu ljubavi i života, u suptilnim delima jedinstvenog stila, finog lirizma i spontanog i iskrenog stvaralačkog podsticaja.

Izložba će biti otvorena do 19. oktobra.

Foto: Promo

Total
0
Shares