A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Izložba “Soba za izolaciju” Jelene Micić i Uroša Zvizdića

Izložba “Soba za izolaciju” Jelene Micić i Uroša Zvizdića biće otvorena od 21. septembra do 8. oktobra 2021. u Galeriji Doma omladine Beograda.

In situ eksperimentalna kolaborativna prostorna instalacija je nastavak saradnje dva autora, kojom se interpretira i preispituje nasleđen koncept skulpture u kontekstu istorijsko-umetničkih perioda konstruktivizma i minimalizma, kroz perspektivu doživljenog ličnog iskustva i artikulisanog trenutka.

Nakon rada na izložbi ALFA u bečkoj galeriji Aquarium, autori počinju da sarađuju na setu prostornih instalacija, čiji je zajednički imenilac svođenje materijala na repetitivnost specifičnog i posebno odabranog elementa, njihovo umnožavanje, udruživanje i ugrađivanje u veće strukture. Slike-pločice, kao i elementi parketa upotrebljeni su kao gradivni elementi, ali i kao materijal sa sopstvenim značenjem koji reflektuje ne samo svakodnevna psiho-fizička stanja autora, već i njihove životne i estetske odluke.

Jelena Micić, rođena 1986. godine u Knjaževcu, magistrirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beču (2020), na odseku za Tekstualnu skulpturu (mentor Hajmo Cobernig), a master studije filozofije (2012) i diplomske studije na katedri za Skandinavske jezike i književnosti (2010) završila je na Univerzitetu u Beogradu. Dobitnica je Würdigungspreis der Akademie der bildenden Künste Wien za najbolje završne teze (2020), te Ö1 Talentestipendium Bildende Kunst (2018) i kültür gemma! Fellowship (2018). Osnivač je neformalne grupe UMETNIK*. Njeni radovi nalaze se u Federalnoj kolekciji Austrije (Artothek des Bundes), kolekciji grada Beča, Kupferstichkabinett der Akademie der bildenden Künste Wien, Zavičajnom Muzeju u Knjaževcu, kao i privatnim kolekcijama. Jelena Micić se u svojoj umetničkoj praksi bavi društveno-političkim aspektima boje i bojnih sistema, što uključuje i terenski rad i prikupljanje vizuelnog materijala. Koristeći metodu aproprijacije svakodnevice, često preuzima odabrane obrasce ljudskog ponašanja i akcija koje ukazuju na njihovo prisustvo. Živi i radi u Beču kao samostalni umetnik i kustos.

Foto: Jelena Micić

Umetnica Jelena Micić predstaviće se i u Galeriji Doma kulture ’’Studentski grad’’ u periodu od 15. do 30. septembra sa umetničkim projektom pod nazivom ’’I Learned from the Best’’. Izložba je rezultat zasnivanja i oblikovanja sopstvene teorije boja Jelene Micić, dok je u osnovi istraživanja na polju slikarstva perceptivna varijacija korišćenih materijala i tehnike nanošenja odabranih elemenata.

Uroš Zvizdić je autor nekoliko samostalnih izložbi i grupnih projekata. Rođen 1989. godine u Priboju, studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za vajarstvo.

Odstupanje od formalnih vajarskih tehnika u radu deo je istraživačkog pristupa u potrazi za identitetom. Uz višemedijska istraživanja u umetničkoj praksi, nameću se pitanja shvatanja i vrednovanja umetničkog rada, kao i odnosa društva prema umetničkom stvaralaštvu, a koji su ujedno i teme instalacija i objekata.

Osnivanjem Udruženja vizuelnih umetnosti u Užicu i galerije Reflektor, aktivnosti grupnih umetničkih projekata postaju bitan segment istraživanja i aktivnog učestvovanja, kao i njihova organizacija u periodu od 2016. do 2020. godine.
Uporedo sa umetničkim, Uroš obavlja edukativni rad u ulozi nastavnika stručne prakse, umetničke grupe predmeta u srednjoj Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku od 2015. godine.

Foto: Igor Zvizdić

Total
0
Shares