A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs za učešće na Jesenjoj izložbi ULUS-a – Vanredno stanje

23.08.2021 | 14:02

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) objavilo je konkurs za učešće umetnika i umetničkih grupa na tradicionalnoj Jesenjoj izložbi, koja će biti održana u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu od 18. novembra do 16. decembra 2021.

Umetnički savet ULUS-a realizuje Jesenju izložbu u saradnji sa istoričarima umetnosti dr Jelenom Stojanović i dr Dejanom Sretenovićem, koji su kreirali koncept izložbe. Fokus izložbe biće na međusobnoj povezanosti i uslovljenosti biološkog faktora i društveno-političkog ponašanja, odnosno na pitanju kako se ona razume i tumači danas i ovde u okviru promenljivih okolnosti 2021. godine. Iz tog razloga, Jesenja izložba 2021 nosi naslov Vanredno stanje.

Prema tumačenju italijanskog filozofa Đorđa Agambena, kako podsećaju autori izložbe, termin vanredno stanje opisuje stanje kada su ljudska prava i pravni sistem suspendovani zbog neke velike krize koja ugrožava državni poredak. Drugim rečima, običaji, norme i prava koja čine svakodnevni život građana ustupaju pred izvršnom vlašću koja u celosti preuzima kontrolu nad svakodnevicom u cilju odbrane interesa državne oligarhije. To se desilo sa početkom izbijanja pandemije korona virusa kada se ceo svet, kao nikad ranije u povesti čovečanstva, našao u karantinu, odnosno u vanrednom stanju koje traje sve do danas. Pod izgovorom obuzdavanja pandemije države su, kako je to formulisao Janis Varufakis, “pokazale zube i pustile kandže”, i učinile da svet počne da liči na post-apokaliptičke distopije kakve smo ranije poznavali iz naučno-fantastične fikcije. Čovečanstvo danas obitava u neizvesnosti kakva se na pamti i svi koji se osećaju pozvanim da komentarišu situaciju slažu se u jednom: svet više nikada neće biti isti.

Pandemija se pokazala dobrodošlim saveznikom svevlašća i oprobanih politika indoktrinacije, obmanjivanja, zastrašivanja, ponižavanja, kontrole, proizvodnje teorija zavere i sejanja straha. Jedan od primera je Srbija koja je pre izbijanja pandemije živela u nekoj vrsti vanrednog stanja niskog intenziteta i gde urušavanje normi ponašanja i nepoštovanje prava građana predstavlja permanentan proces. Biološki faktor dao je zamah samoreprodukciji bezakonja i otvorio prostor za dalju koroziju vrednosti, morala i zdravog razuma, do te mere da je osećanje bespomoćnosti postalo preovlađujuće u srpskom društvu.

Kultura spada u sektore društvene proizvodnje najviše pogođene pandemijom, a propast koja se nad njom nadvija pokazala nam je koje mesto ona zauzima na lestvici društvenih potreba. Najteže je pogođena sfera savremene umetničke produkcije koja je ekonomski najfragilnija i znatno je pogođena restrikcijama kretanja, okupljanja i kritičkog delovanja. Kulturni radnici širom sveta bune se protiv nametnutih mera, ali te mere su moguće zato što nosioci vlasti znaju da umetnici nemaju oslonac u javnosti. Njihova sopstvena slabost upravo je omogućila neodrživ položaj u koji su dospeli.

Međusobna povezanost biološkog, društvenog i političkog u vreme pandemije biće tema 93. Jesenje izložbe ULUS-a Vanredno stanje. Pitanje koje će izložba postaviti nije kakvu ulogu ima biološki faktor u analizi promene društvenog i političkog ponašanja, već kako se ova međusobna povezanost i uslovljenost razume i tumači danas i ovde. I, pre svega, da li savremena umetnička praksa u Srbiji poseduje kapacitet da pruži autentičan odgovor na ovo pitanje i svoju slabost pretvori u snagu, naveli su u konceptu Jesenje izložbe Jelena Stojanović i Dejan Sretenović.

Učesnici konkursa mogu da pošalju predloge najkasnije do 24. septembra isključivo u digitalnom formatu na elektronsku adresu: ulus.jesenjaizlozba@gmail.com. U naslovu imejla potrebno je napisati ime učesnika/ce konkursa i naziv konkursa (primer: “Marko Marković – Prijava za Jesenju izložbu 2021”).
 
Prijava za konkurs treba da sadrži:
1. Ispunjen Prijavni list
2. Vizuelnu dokumentaciju radova kojima se konkuriše.
 
Konkurs je otvoren i za predloge namenjene za javni prostor, prateći program izložbe, ali i za volontere voljne da se uključe u produkciju izložbe.
 
Predlozi koji budu stigli posle navedenog roka ili budu nepotpuni neće biti uzeti u razmatranje. Sav dostavljeni materijal će biti upotrebljen za svrhe promocije izložbe i aktivnosti Udruženja.

Rezultati konkursa će biti objavljeni najkasnije do 20. oktobra 2021. godine, a radovi koji prođu žiriranje potrebno je da se dostave 9. novembra od 10-15 sati. Troškove dostave i transporta radova snose umetnici.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares