A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

8 načina da se prevaziđu prostor i vreme

Internacionalna grupna izložba ”8 Ways to over comes pace and time / 8 načina da se prevaziđu prostor i vreme” rezultat je partnerskog projekta između Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Galerije Kuenstlerhaus iz Bremena, Nemačka.

Celokupni projekat objedinjen pod nazivom ”Ways to overcome/Načini da se prevaziđu…” podrazumeva organizaciju dveju različitih izložbi na kojima se predstavljaju različiti umetnici. Prva izložba je otvorena u septembru u Galeriji Kuenstlerhaus u Bremenu pod nazivom “7 načina da se prevaziđu ograničenja”, a druga će biti otvorena 8. novembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Reč je o dve koncepcijski različite izložbe kojima je zajednička polazna tema: traganje za načinima da se prevaziđu… Predstavljeni su savremeni umetnici srednje generacije koji rade i stvaraju u različitim medijima, od crteža, instalacija, videa, fotografija. Izložba u Galeriji Kuenstlerhaus u Bremenu imala je za cilj da preispita i pokaže moguće nivoe prevazilaženja ograničenja (mentalnih, psihičkih i fizičkih), dok izložba u Salonu MSUB predočava stanovišta o prevazilaženju vremena i prostora.

„Da nije vremena, mogao bih da živim zauvek. Da nije prostora, mogao bih da budem svugde“, piše savremeni američki naučnik, matematičar i filozof Rudi Raker u knjizi Četvrta dimenzija.

Svima nam je poznat prostor u vidu nekog upotrebljivog, ograđenog dela zgrade ili kao fizički prostor koji sadrži sve. Kada razmišljamo o prostoru, uvek uzimamo u obzir to kako je on sadržan unutar svojih spoljašnjih granica. Vreme je drugačija vrsta konstante. Za razliku od prostora, vreme je karakteristično po svojoj nepostojanosti, vreme se kroti, odmerava i pušta da neumoljivo teče večito unapred. Što ovi parametri izgledaju neopipljiviji i nezavisniji jedan od drugog, to neodložniji postaje večni san čoveka da ih se oslobodi.

Celokupan projekat ”Ways to overcome/Načini da se prevaziđu…” je posvećen jednoj od najosnovnijih i uvek aktuelnih tema u umetnosti: umetničkom poduhvatu iznalaženja načina za prevazilaženje nametnutih granica i barijera ili bekstvo od neminovnog. Zapravo, sam proces stvaranja umetnosti se može analizirati kao suočavanje, ali i kao hrabro prevazilaženje ili strategija otpora raznih nametnutih okvira, sistema i predrasuda. Radovi i inicijative govore upravo o velikom potencijalu i želji umetnika da se bez obzira na okolnosti ispolji i neguje kreativnost, upravo kao jedino moguće rešenje na zadatu situaciju, kao polje alternativnog i autonomnog delovanja. Umetnikova svakodnevna borba sa zabranama otpora u preovlađujućem sistemu takođe je pokretačka sila. Umesto da se povinuje, umetnik se usredsređuje na prevazilaženje prepreka i neumitno širenje svog manevarskog prostora.

Autorke izložbe i celokupnog projekta: Una Popović (MSUB) i Stefani Bether (KB).

Umetnici: Igor Eškinja (CRO) / Karolina Freino (POL) / Agnieszka Kurant  (POL) / Nemanja Lađić (SRB) / Klara Lidén (SWE) / Egill Sæbjörnsson (ISL/GER) / Fiete Stolte (GER) / Stevan Živadinović-Vane Bor (SRB).

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, IFA (Institut für Auslandsbeziehungen, Stuttgart), Gete institut i Ambasada Republike Nemačke u Beogradu.

Total
0
Shares