A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Nevidljivo nasilje

Muzej savremene umetnosti iz Beograda u koprodukciji sa Baskijskim muzejom – centrom za savremenu umetnost ARTIUM iz Vitorije organizuje veliki međunarodni i multi-disciplinarni projekat u kome će učestvovati četrdeset domaćih i stranih umetnika, teoretičara i filmskih autora.

Izložba će biti istovremeno otvorena u sva tri izložbena prostora

U 19:30 časova u Salonu MSUB održaće se performans Marte Jovanović Bez naziva (po radu Joko Ono – Komad sa sečenjem)


Projekat istražuje oblike ‘nevidljivog’ nasilja prisutnog u svakodnevnim, domaćim situacijama ili onim vezanim za posao; administrativno i birokratsko nasilje; vizuelno nasilje u advertajzingu i medijima, kao i suptilne forme sektaštva i animoziteta u zajednicama iz skorašnjeg istorijskog konteksta. Ti oblici nasilja mogu se posmatrati kao globalno prisutni. Ovakva poređenja nasilja istražuju se kroz sučeljavanje umetničkih radova koji problematizuju teritorijalne, nacionalističke i mitske teme, kao i one vezane za pitanja identiteta, i to na aktuelan način i bez upadanja u zamku dualističkih, razdeljenih ili oprečnih reprezentacija.

Tema nasilja kao predmet izložbe po prirodi stvari je osetljiva i često provokativna, a ponekad i podložna manihejskim definicijama ‘mi i oni’. Zbog toga ovaj projekat nastoji da se odupre nepotrebnom fokusiranju na pitanja rata, genocida ili ekstremnog nasilja, iako ove teme odjekuju u pozadini projekta. „Nasilje” čije se manifestacije preispituju i reflektuju u radovima pozvanih umetnika, je ono koje zadobija formu nasilja u jeziku, reprezentaciji, kao rezultat promenjenih društveno-ekonomskih uslova i novih ideja i politika koje se mogu identifikovati kao izvor „kulturnog” nasilja nad geo-političkim entitetima i pojedincima. To ne znači da se ovi „aktuelniji” i naglašeniji oblici nasilja (terorizam, rat, etničko čišćenje i genocid) eksplicitno izbegavaju, već da oni ne dominiraju poljem referenci na ovoj izložbi koja nastoji da istovremeno reflektuje različite forme kulturnog i društvenog nasilja. Sem toga, i raznovrsne prepreke koje su se pojavile tokom realizovanja čitavog projekta (koje se, ironično, mogu definisati kao ključni primeri nevidljivog nasilja) predočavaju se i dešifruju tokom sáme izložbe i unutar diskursa koji je prate. Naime, prvobitno zamišljen kao saradnja partnera iz tri zemlje, a sada izložba koja se realizuje u Srbiji i Španiji, bez irskog partnera, ovaj projekat je u toku razrade i sâm naišao na neočekivane i neželjene oblike ‘nevidljivog nasilja’.

Projekat ima za cilj da ispita univerzalizujuće aspekte novih oblika nevidljivog nasilja koji su trenutno preovlađujući u celoj Evropi; onih oblika nasilja koji se, na primer, prepoznaju kao ključna pretnja proizvođenju egalitarnih ideala evropskog građanstva.

Konferencija: Nevidljivo nasilje (Retradicionalizacija, Birokratizacija, Eksploatacija)

10. maj 2014.
10 – 16.30 časova
, Velika sala Doma omladine Beograda, Makedonska 22
Partneri: MSUB i Institut za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu

Konferencija će okupiti teoretičare i umetnike koji će raspravljati o tri tematska klastera projekta koje smatramo ključnim simptomima “nevidljivog nasilja” unutar evropskog konteksta danas.

10:00 časova: Panel 1 Retradicionalizacija
(folklor, nacionalizam, identitet & trauma, brisanje istorije…)
Govore: Tiziana Andina (IT), Deklan Long (IE), Suzana Milevska (MK), Jan Miler (DE)
Moderator: Stevan Vuković (RS)

12:10 časova: Panel 2 Birokratizacija
(EU aparthejd – nasilje novih zakonodavstava, problematika institucionalne uprave, uticaj politike…)
Govore: Petar Bojanić (RS), Daniel Garsija Anduhar (ES), Masimo Palma (IT)
Moderatorka: Adriana Zaharijević (RS)

14:25 časova: Panel 3 Eksploatacija
(rad, mreže kapitala, nove političke hegemonije …)
Govore: Daniel Loik (DE), Iciar Bario (ES/US), Nikola Radić Lucati (RS)
Moderatorka: Ana Vilenica (RS)

16:00 – 16:30 časova: Finalna diskusija

FILMSKI PROGRAM
Partneri: MSUB i Filmforumom Studentskog kulturnog centra
Velika sala SKC, Kralja Milana 48
od 20:00 časova

Raspored projekcija i razgovora s autorima
utorak, 20. maj – Žoao Salaviza (PT)
utorak, 27. maj – Dankan Kembel (IE)
ponedeljak, 9. jun – Ferhat Ezgir (TR)
utorak, 17. jun – Džesi Džons (IE)
ponedeljak, 30. jun – Pavel Braila (MD)

Saradnja dva muzeja podrazumeva dve posebne ali zajednički rađene izložbe. Pored izložbe u Beogradu, biće organizovana izložba u Baskijskom muzeju – centru za savremenu umetnost ARTIUM u Vitoriji koja će trajati od 12. septembra 2014. do 11. januara 2015. Izložba u Vitoriji će, takođe, biti praćena filmskim programom, predavanjima, panel diskusijama i edukativnim radionicama.

Kustosi: Zoran Erić, Blanka de la Tore i Šejmus Kili

Umetnici: Kader Atia (FR), Iciar Bario (ES/US), Ursula Biman (CH), Rosela Biskoti (IT/NL) & Kevin van Brak (NL), Sara Braun (IE), Ištvan Čakanji (EU), Vili Doerti (UK/IE), Harun Faroki (DE), Garet Filan (IE), Daniel Garsija Anduhar (ES), Marta Jovanović (RS/IT), Dejan Kaludjerović (RS/AT), Deklan Klark (IE), Vladimir Miladinović (RS), Loki Moris (UK/IE), Hristodulos Panajotu (CY), Nikola Radić Lucati (RS), Maria Ruido (ES), Fransesk Ruiz (ES), Fernando Sančez Kastiljo (ES/NL), Jonas Stal (NL), Milica Tomić (RS) i Katarina Zdjelar (RS/NL).


Total
0
Shares