A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

BINA 2021

BINA 2021Tri predavanja s ovogodišnje BINE koja ne smete propustiti

Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA biće održano od 22. aprila do 20. maja 2021. u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je izložba „Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. – Kompleksnost ideja“. Manifestacija se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.
Za vas izdvajamo tri predavanja s ovogodišnje BINE koje ne smete propustiti.

Predavanja “ZOOM 1” & “ZOOM 2”

Predavanje “Zoom 1” je na programu manifestacije 24. aprila u 18 časova, Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. O temi “Кolektivno stanovanje druge polovine 20. veka – iskustva Istočne Evrope” razmatraće moderator Vladimir Lojanica i Tanja Damljanović Кonli dok su učesnici Кimberli Zarekor (SAD), Florijan Urban (Velika Britanija), i Vladimir Kulić (SAD). Predanje “Zoom 2” održava se u 14. maja u 18h na istom mestu, na temu “Savremeno stanovanje – na tragu Beogradske škole stanovanja”. Moderatori su Vladimir Lojanica i Tanja Damljanović Кonli, a učesnici Vasa Perović (Slovenija),Goran Vojvodić, Dejan Miljković, Nikola Seferović (SAD).

Predavanje “Šta je prethodilo Beogradskoj školi stanovanja? Stambena arhitektura 1918-1941”

Predavanje “Šta je prethodilo Beogradskoj školi stanovanja? Stambena arhitektura 1918 – 1941” održaće Vladana Putnik, 8. maja u 18 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.
Beogradska škola stanovanja se s pravom može smatrati ključnim faktorom u razvoju stanogradnje u novijoj istoriji srpske arhitekture. Mnogi arhitekti koji su studirali na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu posle Drugog svetskog rata su se opredeljivali i specijalizirali u oblasti projektovanja što fleksibilnijih i funkcionalnijih stanova, kao i naselja koja bi bila po meri čoveka. Međutim, postavlja se pitanje šta je prethodilo formiranju Beogradske škole stanovanja i da li postoje određena uporišta i veze sa međuratnim periodom, kada se takođe sprovodila intenzivna izgradnja stambene arhitekture. Predavanje Vladane Putnik baviće se ovom problematikom.

Predavanje „Superquadra i relacije sa konceptima Оzarenog grada na Novom Beogradu“

U galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, 15. maja u 18h će predavačica Dragana Mecanov govoriti na temu “Superquadra i relacije sa konceptima Оzarenog grada na Novom Beogradu“. Superquadra 308 Sul u Braziliji, predstavlja najautentičniji stambeni blok, u potpunosti realizovan u skladu sa prvobitnim zamislima i konceptom konkursnog rešenja Lučia Koste. Sadrži elemente i ideje modernističkog oblikovanja i stanovanja. Predavanje povlači paralele i razotkriva relacije sa idejama realizovanim u inostranim primerima, interpretiranim u Beogradu kroz nekoliko decenija druge polovine XX veka.

Total
0
Shares