A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Blok 62 dobija vrtić

Blok 62 dobija vrtić

Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

Planirana izgradnja kombinovane dečije ustanove u novobeogradskom bloku 62 dobila je urbanistički projekat, a početak izgradnje najavljen je za ovu godinu. Lokacija se nalazi u središtu bloka 62, između stambenih objekata, a celokupna površina građevinske parcele namenjena je funkciji javnih objekata i službi. U skladu sa tim, projektom je predviđena izgradnja objekta kombinovane dečije ustanove (Pr+1) ukupne bruto površine skoro 2.000 m2, za boravak i smeštaj do 270 mališana.

Objekat je svojom najdužom stranom orijentisan ka Evropskoj ulici pa je tako najveći deo parcele, uređena slobodna zelena površina namenjena zabavi i aktivnostima dece. U dvorištu su opredeljene prostrane zelene površine, površine za igru na više-namenskim spravama, popločani prostori, paviljon za animaciju i tribine.

Izgradnja objekta je predviđena na relativno ravnom terenu. Objekat je projektovan kao slobodnostojeći sa dovoljno povučenom zonom građenja od svih regulacionih linija. Pešački glavni ulaz planiran je iz Evropsle ulice, gde se pristupa sadržajima u prizemlju, bruto površine od 1.043 m2. Iz vetrobrana se pristupa glavnom holu objekta koji se prostire celom dužinom objekta, a pored glavnog ulaza se nalazi vertikalna komunikacija koja povezuje prizemlje sa spratom objekta.

Levi deo prizemlja sadrži četiri sobe za decu, svaka soba za decu ima svoj toalet sa prirodnim provetravanjem u okviru soba i garderober, dok će se u desnom delu objekta nalaziti dodatne tri sobe za decu i kuhinjski blok. Dve sobe prilagođene su za jaslenu grupu do 3 godine, dok će dve sobe služiti deci od 3 do 4 godine. Jaslene grupe imaju izlaz na svoju zajedničku terasu.

Uz vaspitno-obrazovni prostor, na prvom spratu će se nalaziti i sve prateće funkcije i prostorije, kao što su prostorija za dokumentaciju, kancelarija psihologa, kancelarija pedagoga, kancelarija za direktora, trokadero, toaleti za zaposlene, garderoba za zaposlene, prostorija za vaspitače itd. Lift za hranu direktno iz kuhinje prenosi hranu za decu na spratu.

U centralnom delu prvog sprata, kod vertikalne komunikacije, nalazi se čitaonica u sklopu glavnog hola, a gornja etaža objekta takođe sadrži četiri sobe za decu sa zasebnim toaletima i garderoberima. Na prvom spratu realizuje se predškolski program, dve sobe biće namenjene za decu od 5 do 6 godina, a dve sobe za decu od 4 do 5 godina.

Urbanistički projekat izradio je projektni biro “SET” iz Šapca. U prilogu pogledajte 3D prikaze budućeg vrtića u bloku 62.

Total
0
Shares