A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Investitori izabrali najinteresantnije startape iz jugoistočne Evrope, među njima dva iz Srbije

Dva srpska startapa našla su se na listi vodećih investitora kao zvezde jugoistočne Evrope. Petoro investitora je za Sifted navelo svoje favorite, ali uslov je bio da ne govore o onima koji im se nalaze u portfoliju ili imaju sedište u istom gradu. 

Sve je pokrenuto uspehom rumunskog UiPath-a, o kojem je i Startit Dnevnik pisao više puta, a koji je nedavno uzeo investiciju od 750 miliona dolara. Ovaj uspeh iz jugoistočne Evrope podstakao je investitore na razmišljanje koji još startapi iz ovog regiona mogu da dostignu taj nivo.

Dan Lupu, jedan od prvih investitora u UiPath i partner u Earlybird Venture Capital, koji već sedam godina ima Fond za digitalni istok, među svoje favorite iz ovog dela sveta stavlja Agremo – srpski startap, čiji je proizvod namenjen poljoprivredi. 

Agremo na osnovu različitih video zapisa analizira razvoj i zdravlje useva, te pruža poljoprivrednicima preporuke kako bi im prinosi bili bolji. To što mogu da vrše procenu i na osnovu snimaka niskog kvaliteta, omogućava im da se udruže s operaterima dronova koji nude usluge u različitim delovima sveta. 

Ovaj startap postoji od 2015, a dve godine kasnije ušli su na međunarodno tržište. Danas imaju više od 10 proizvoda, gde pomoću veštačke inteligencije uvezuju podatke koje dobijaju od dronova, agronoma i samih poljoprivrednika. 

Sa više od 2.000 korisnika u preko 100 zemalja, uzeli su brojne investicije, među kojima i 600.000 dolara od fondova SC Ventures i Startlabs.

Za Tatjanu Zabasu Mikuž, suosnivačicu South Central Ventures, koji je pre svega aktivan na Balkanu, i koja je od 2007. aktivno učestvovala u 40 investicija, srpska zvezda je Trickest, startap koji se bavi sajber bezbednoću, kroz automatizaciju i skaliranje etičkog hakovanja. 

Trickest razvija softver u obliku servisne platforme Hive, koja će kompanijama i pojedincima omogućiti da kreiraju i automatizuju dinamične bezbednosne procese rada kako bi testirali svoje sisteme i detektovali probleme u okviru svojih mreža.

On je nedavno uzeo investiciju ovdašnjeg ICT Hub Venture, kako bi podržao razvoj svoje cloud-based platforme fokusirane na automatizovano i kraudsorsovano penetraciono testiranje. Trickest tim je identifikovao do sada neiskorišćen prostor na tržištu za celovito rešenje posvećeno penetracionom testiranju. 

Na listi su se našli i hrvatski Microblink, poznat po aplikaciji za rešavanje matematičkih zadataka, kao i Fonoa, koja se bavi programima za plaćanje poreza. Iz Slovenije je jedna investitorka izabrala EK Water Blocks, startap za razvoj vodenog hlađenja računara.  

Total
0
Shares