A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Završen 18. Pannonian Challenge

Najveća smotra ekstremnog sporta u Jugoistočnoj Evropi već tradicionalno se održava u Osijeku. Menjane su lokacije, menjani su termini, ali već osamnaest godina ovaj grad domaćin je fenomenalnom događaju po imenu Pannonian Challenge.

Otvaranje ovogodišnjeg festivala po običaju održano je u Kazamatu, a zadatak da posetioce drže rasplesanim do ranih jutarnjih sati dobili su Osječani DJ Omer i DJ Umbo. Čak ni kiša koja je pala tokom dana nije pokvarila raspoloženje, pa je zagrevanje za pravu stvar prošlo više nego uspešno.

Pannonian Challenge 2017 / Foto: Tamara Samardžić

Pannonian Challenge 2017 / Foto: Tamara Samardžić

Četvrtak je doneo mnogo lepše i stabilnije vremenske uslove, što je za dešavanja u parku od izuzetne važnosti. Šansu da to prvi iskoriste bili su vozači u inline disciplini. Povratak prakse da tri najbolja vozača amaterske konkurencije dobiju automatski plasman u finale profesionalaca donelo je dodatni motiv svim vozačima, pa je tako već na samom početku bilo moguće videti neke sjajne vožnje i velike trikove.

Ipak na kraju su morala da se izdvoje trojica, a kuriozitet je da sva tri momka koja su našla svoje mesto na podijumu dolaze iz Rumunije, iz bukureštanskog Ghetto parka. Na prvom mestu našao se Valentin Moise, na drugom Alex Gheorfi, dok se na trećem našao Sorin Coseraru. Sva tri momka pokazala su solidne vožnje i u velikom finalu, ali nakon nekoliko vožnji u svojim kategorijama, i suncu koje je neumorno sijalo tokom celog dana, nisu mogli više.

Pannonian Challenge 2017 / Foto: Tamara Samardžić

Foto: Tamara Samardžić

Profesionalnu konkurenciju obeležili su vozači iz raznih krajeva sveta, ali finalne vožnje pripale su vozačima iz Francuske koji su zauzeli dva od tri mesta na podijumu. Na prvom mestu našao se prvi favorit i aktuelni svetski prvak Roman Abrate. Njegova vožnja predstavljala je pravo zadovoljstvo svim fanovima ovog sporta, ali i svim ostalim gledaocima. Stepenik niže zauzeo je sjajni Holanđanin koji je takođe pružio vrhunsku vožnju, uz nekoliko trikova koji su ostavili sve okupljene bez daha. Mesto broj tri zauzeo je legendarni Francuz Alfano Stephane, višestruki osvajač ovog, ali i mnogih drugih takmičenja.

Pažnje vrednu vožnju pružili su odlični Englez i prošlogodišnji pobednik Joe Atikinson, te sjajni Francuz Mathieu Heinemann, tridesettrogodišnjak čiji stil odudara od takmičarskog, ali uz veliki upliv parkour elemenata više je nego zanimljiv za gledanje. Odlične vožnje pružili su i domaći vozači – Sven Buršić iz Umaga, kao i Zagrebčanin, i legenda ovog sporta i bivši Pannonian pobednik Tin Hadžiomerspahić.

Posebne aplauze publike izmamio je i vozač iz Švedske Igor Jovanović, koji je pokazao da je moguće voziti na zavidnom nivou i sa 42 godine. I Srbija je imala svog predstavnika u finalu, gde je boje naše zemlje dostojno branio Subotičanin Renato Miškolci, ali je tokom svoje prve vožnje zaradio i povredu koja ga je sprečila da ponovo izađe u park.

Pannonian Challenge 2017 / Foto: Tamara Samardžić

Foto: Tamara Samardžić


Drugog dana, Pannonian Challenge bio je rezervisan za vozače na dasci sa četiri točka. Vreme je ponovo bilo gotovo savršeno, iako verujem da se vozači ne bi bunili za koji stepen manje. Ipak to im nije smetalo da pokažu šta znaju. Takmičenja su započela vožnjama u amaterskoj konkurenciji, a trojica najuspešnijih, koji su osim podijuma u svojoj kategoriji osvojili plasman i u veliko finale bili su Antonio Horvat na trećem, Marin Srzentić na drugom, i odlični Osječanin Toni Despot na prvom mestu.

Pannonian Challenge 2017 / Foto: Tamara Samardžić

Foto: Tamara Samardžić


Konkurencija profesionalaca donela je još bolje vožnje, ali očigledno motivisani Despot je pred domaćom publikom imao još tri odlična nastupa, ali to nije bilo dovoljno za plasman među prva tri. Na trećem mestu našao se pobednik iz 2014. godine, supertalentovani Zagrepčanin i moj lični favorit Antionio Peković, koji je osim trećeg mesta poneo i nagradu za najbolji trik. Stepenicu iznad njega okupirao je još jedan talentovani hrvatski vozač – Bruno Vranić iz Slavonskog Broda. Na prvom mestu našao se Lucas Alves, vozač koji dolazi čak iz Brazila, zemlje koja je ponudila mnoštvo vrhunskih skejtbordera, ali i skejtborderki.

Pomalo gorak ukus u finalu ostavila je povreda sjajnog Slovenca Timoteja Lampe Ignjića, vozača koji je ostvario treći najbolji rezultat u kvalifikacijama. Naime, nakon silovitog početka, Timotej je posle samo dva ili tri trika, nezgodno doskočio na dasku prilikom jednor raila, te povredio članak. Momentalno je dao znak da je njegova vožnja gotova, te odšepao iz parka. Ostaje nam samo da se nadamo da povreda nije ozbiljnije prirode, te da mu poželimo brz oporavak.

Pannonian Challenge 2017 / Foto: Tamara Samardžić

Foto: Tamara Samardžić

Treći sportski dan doneo je najveća uzbuđenja i žestoke okršaje u BMX konkurenciji. Nakon dva dana u kojima su se odličnim vožnjama predstavili inline vozači i skentborderi, red je bio na majstore na dva točka. Spektakl za kraj privukao je i najviše publike, koja je itekako imala šta da vidi.

Takmičenje u amaterskoj konkurenciji donelo je vožnje više od trideset momaka iz cele Evrope, a među njima prednjačili su Slovenac Jaka Remec na prvom, Francuz Jessie Ortega drugom i Mađar Kornel Ficsor na trećem mestu. Osim plasmana na podijum u svojoj konkurenciji, ova tri momka dobili su šansu da se prikaži u u konkurenciji profesionalaca, a i tu je najviše uspeha imao Remec koji je zauzeo 13. poziciju od 19 takmičara.

Pannonian Challenge 2017 / Foto: Tamara Samardžić

Foto: Tamara Samardžić

Ovaj uspeh možda ne bi bio toliko iznenađujući da nije reč o dečku koji ima tek dvanaest godina. Svojom vožnjom pokazao je da je reč o vanserijskom talentu, a kao još jedna u nizu potvrda bio je “last trick” gde se odličio za double tailwhip, nešto što je nedostižno i mnogo starijim i iskusnijim vozačima.

Osim Remecovih, videli smo još dosta odličnih ranova, a očekivano, najbolji stigli su iz radionice dvojice superstarova. Na prvom mesto našao se fenomenalni Australijanac, prošlogodišnji pobednik i aktuelni svetki prvak Logan Martin, dok je stepenik ispod njega zauzeo miljenik osječke publike, dvadesetdvogodišnji Varaždinac Marin Ranteš. Ovaj momak, osim što je jedan od najboljih vozača na svetu, u Hrvatskoj je već stekao status prave zvezde. Potpuno zasluženo.

Na trećem mestu našao se gost iz Češke, Erik Figar, najbolje plasirani vozač iz ekspedicije od nekoliko njih koji su došli iz ove zemlje. Među njima bio je i sjajni Michael Beran, ali nažalost, ovog puta samo kao podrška. Vožnju vrednu pomena pružio je i praktično uzor mnogim današnjim vozačima, legendarni Senad Grošić, Austrijanac rođen u Hrvatskoj, i veliki ambasador kako ovog takmičenja, tako i sporta uopšte. Uz zvuke “You Shook Me All Night Long”, njegove vožnje bile su dovoljne za solidno sedmo mesto.

Pannonian Challenge 2017 / Foto: Tamara Samardžić

Foto: Tamara Samardžić

Osim spotrskog, Pannonian Challenge priredio je i mnoge druge sadržaje, poput predstavljanja street art umetnika, ali i bogat muzički program u dvorištu Vege. Prve večeri, do ranih jutarnjih časova žurka nastavljena uz nastupe predstavnika Fresh Island festivala – tandema Phat Philie i Bizzo Bodega, beogradske hip hop trojke Bad Copy, te dobro poznatog Osječanina DJ Olivera.

Pannonian Challenge 2017 / Foto: Tamara Samardžić

Foto: Tamara Samardžić

Drugo veče, nastup pred krcatim prostorom i više od tri hiljade posetilaca održalao je beogradski mnogočlani bend S.A.R.S., uz koje su nastupili zagrebački sastav ABOP, ili After je Bolji od Partija, a za zatvaranje večeri zadužen je bio još jedan stari poznanik Pannonian publike DJ Pips. Poslednji dan doneo je nastup FMJAM ekipe koju su predstavljali Frenike i Sassja, a kao hedlajner nastupio je kultni rijeki bend Let 3 koji je ponovo doveo Vegu do ivice pucanja. Zadatak da zatvori festival i sa publikom dočeka jutro dobio je Yesh.

Pannonian Challenge 2017 / Foto: Tamara Samardžić

Foto: Tamara Samardžić


Pannonian Challenge još jednom je potvrdio status najvećeg extreme sports događanja u regionu, ali i jednog od najvećih na kontinentu. Tri dana vrhunskog sportskog programa, uz besplatan ulaz privuklo je nekoliko hiljada Osječana, ali i gostiju iz raznih zemalja. Svi oni, a i mi, već smo započeli odbrojavanje do narednog izdanja.

Total
0
Shares