A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Izložba ODLOMCI Miloša Tomića

Paviljon na Cvetnog trgu, ugao Njegoševe i ulice Kralja Milana
3. 10 – 11. 11. 2023.

Izložba ODLOMCI
Miloša Tomića

Kustoskinja: Marija Radoš

 

Miloš je zaljubljenik u predmete. U svet predmeta u limbu između života i apsoluta, očišćen od ljudi i funkcija koje emanira posredno kroz pohabanost i rabljenost. Svi ti predmeti koje pronalazi, transformisani njegovom pažnjom i imaginacijom postaju grandiozni i neretko zaslužuju kolekcije, kakvih je Miloš prikupio dosta. Ti predmeti su „lepi” i imaju posebne i nezamenljive, samim tim i herojske uloge u aktivnostima malih života.

ODLOMCI koje ovom prilikom izlaže u staklenoj kućici na Cvetnom trgu su komadi plastičnih lavora i posuda koje je nalazio na obalama reka Dunava i Save, po napuštenim fabrikama, divljim deponijama, buvljacima kad se prodavci pokupe. To je otpad, ruglo savremene civilizacije i opasnost za sredinu i život, ali negativna konotacija staje u trenutku kada Miloš u svom pasioniranom lovu po mulju i prašini ugleda obojeni komad plastike. Miloš ne koristi polje umetnosti da bi poslao poruku i mobilisao pažnju, on propušta sadržaje kroz dublje slojeve svoje ličnosti i time ih menja.

S obzirom na to da su mu prioritetni lični angažman, interakcija i otvorenost za ljude, situacije i predmete, a da su „čuda” koja nalazi i stvara svakodnevna, mašta o svojoj vitrini u gradu u kojoj bi stalno menjao postavke. Kao što je upetljana veza njegove umetnosti i svakodnevice, tako bi i ta vitrina bila prikladna kao deo gradskog ambijenta, protočna, promenljiva, direktna, lako manipulisana, podložna nekontrolisanim intervencijama i reakcijama prolaznika. Zbog svega toga se ovo izlaganje segmenta njegovog rada i aktivnosti u ogranizaciji KCB-a i dešava van likovne galerije u ovom gradskom prostoru, koji ima svoju logiku i istoriju, ali i transparentnost – da samo postoji u dinamici grada.

Zbog toga neće biti ni klasičnog otvaranja izložbe na kojima je uglavnom uštogljena atmosfera već će tokom trajanja izložbe publika biti pozivana na druženja, kreativne seanse i razmene sa umetnikom.

 

Vizuelni dobošar koji će sredstvima stripa i minimalističke animacije praviti buku oko izložbe, za i protiv nje: Miloš Ćosović Desko

 


Umesto klasičnog otvaranja, pozivamo vas na neformalno druženje, maltene piknik! na trgu ispred paviljona od 17 časova u utorak, 3. oktobra:
biće domaćeg soka, možda i nešto iz rerne, a vi ponesite svoje omiljene šolje, možda i još štošta, ono što bi inače poneli na piknik sa pogledom na birane „Odlomke“.


 

* Miloš Tomić je tvrdoglavi filmažija sa nekoliko pratećih ali upornih hobija: muzika, đubretarenje, foto-kolaž, piskaranje… Još od 1993. bavi se kratkim formama: dokumentarnim, igranim, animiranim, eksperimentalnim… Često u dnevničkoj formi, kolažne strukture, kombinacijom teme sa bezbroj improvizacija.

Studirao filmsku režiju u klasi Miše Radivojevića, master i doktorske studije na FAMU, odsek Multimedijalne animacije. Bio gost student u Madridu i Berlinu.
Učestvovao na brojnim filmskim festivalima i izložbama sa promenjljivim uspehom. Igrom slučaja 2013. zajedno sa Vladimirom Perićem predstavljao Srbiju na Vencijalnskom Bijenalu.

Od 2005. relativno uspešno vodi radionice po mnogim gradovima i selima širom Evrope, a od 2009. do 2014. predavao je na FMK-u, stvarno jeste.

Iako mu u fokusu ostaje film i animacija, nastavlja da kad god može, švrlja i po ostalim medijima, da ih kombinuje, sa promenljivim uspehom, prateći svoje ideje ili tuđe predloge.

https://www.instagram.com/milos.tomic_filmmaker

 


Naslovna fotografija: Aleksa Borković

Total
0
Shares