A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Radovi u centralnom Zemunu

Radovi u centralnom ZemunuU centralnom delu Zemuna značajni radovi odvijaju se na dve lokacije, ispred hale Pinki napreduje izgradnja podzemne garaže, dok je krajem aprila otpočela i temeljna rekonstrukcija Glavne ulice. Izgradnja garaže ispod platoa sportskog centra “Pinki” počela je krajem prošle godine i rok za završetak je januar 2024, što se približno poklapa i sa rokovima u Glavnoj ulici čija rekonstrukcija je planirano da traje 300 dana. Za razliku od garaže, radovi koji se odvijaju u Glavnoj ulici zahtevaju etapno zatvaranje saobraćaja, pa su nadležni najavili intenzivne radove u tri smene i tokom vikenda, kako bi se ugovoreni radovi izveli u što kracem roku. Realizacija ovog projekta je tek počela, tako da ostaje da se vidi kako će sve teći i da li će rokovi biti ispunjeni.

Izgradnja garaže ispred SC Pinki počela je sa zakašnjenjem krajem prošle godine i ovo je prva investicija JP Parking servis u izgradnju novih kapaciteta posle duže od 15 godina, a vrednost celog projekta procenjena je na oko 6 miliona evra. Radi se o jednoetažnoj podzemnoj garaži, koja će na 5400 kvadrata površine nuditi 150 parking mesta, a pristup će biti omogućen preko dvostruke rampe za kolski pristup u okviru internih saobraćajnica sa obe strane objekta, odnosno ka Poljoprivrednom fakultetu i Zemunskoj gimanziji. Izgradnja garaže i uklanjanje površinskog parkinga koji trenutno zauzima plato ispred “Pinkija” oslobodiće parter objekta za uređenje u atraktivni javni prostor.

Rekonstrukcija Glavne ulice je takođe deo šireg projekta uređenja starog jezgra Zemuna, kao važne istorijske četvrti grada i jedne od najpopularnijih turističkih destinacija. Rekonstrukcija Glavne ulice bi trebala da bude temeljna i da uključuje nove kišne odvode, obnovu vodovodne mreže, zamenu rasvete novim LED svetiljkama, kao i delimičnu rekonstrukciju kanalizacije. Na površini, pored rekonstrukcije kolovoza biće uređeni potpuno novi trotoari popločani prirodnim kamenom, a biće izvršeno i nekoliko intervencija koje treba da dodatno uspore saobraćaj i obezbede udobnije i bezbednije kretanje pešaka. To podrazumeva dodatne 4 semaforizovane raskrsnice (Avijaticarski trg, Davidovićeva, Gospodska i Dositejeva), kao i sužavanje kolovoza sa tri na dve trake između Preradovićeve i Zmaj Jovine ulice. Takođe, na ukrštanju pešačke zone u Gospodskoj i Glavne ulice planirano je postavljanje izdignutih pešačkih platformi na prelazima.

Rekonstrukciju Glavne ulice finansira Grad Beograd preko Sekretarijata za investicije, a radove vredne skoro 6 miliona evra predvodi kompanija “Strabag”.

Total
0
Shares