A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Delikatna rekonstrukcija Ložionice

Delikatna rekonstrukcija LožioniceRadovi na izgradnji kreativno-inovativnog centra na prostoru nekadašnje Ložionice traju skoro pola godine, a za to vreme projekat je jako dobro napredovao, posebno imajući u vidu da je u celini reč o kompleksnom i delikatnom poslu rekonstrukcije i dogradnje. Radovi koji su planirani da traju dve godine obuhvataju završetak kompleksa koji će se sastojati od tri funkcionalna dela; rekonstruisane Ložionice, poslovnog aneksa i podzemne garaže. Radovi na sve tri celine teku paralelno, a izvodi ih beogradsko preduzeće M Enterijer Gradnja.

Za sada realizacija ide prema planiranoj dinamici, a urađen je značajan deo posla na rekonstrukciji stare Ložionice i iskopu za planirane objekte. Oko Ložionice formirana je dijafragma koja treba da zaštiti postojeću konstrukciju tokom iskopa za buduće garažu, ali i da osigura trajnu stabilnost objekta. U toku je i opsežna rekonstrukcija betonskih greda i stubova, koji čine osnovne konstruktivne elemente, a čija rekonstrukcija nakon višedecenijske zapuštenosti zahteva vrlo detaljnu obnovu cele konstrukcije. Sa postojećih stubova i greda se temeljno uklanja oštećen deo betona do “zdravog dela”, te se nakon toga postavlja nova aramatura, šaluje i ponovo betonira. Jedino radovi na vodotornju još uvek nisu počeli, ali se očekuje da i on u narednim mesecima bude uključen u ovu rekonstrukciju.

U neposrednoj blizini Ložionice u potpunosti je završen iskop buduće garaže i trenutno se rade šipovi temeljne ploče. Podzemna garaža će imati jednu etažu, a planirana je sa 157 standardnih i 9 parking mesta za invalide. Istovremeno, na ivici gradilišta niče sedmospratni aneks, zamišljen kao poslovni prostor vrlo interesantne, ali i tehnički izazovne konstrukcije. Radi se o objektu koji će biti građen kombinovanjem betona i čelika, gde će na temeljnoj ploči biti podignuto betonsko jezgro za koje će biti vezane čelične platforme/etaže. Ovakav pristup treba da obezbedi efekat “leteće konstrukcije” bez stubova, a fasada je planirana sa terasama i fasadnim zelenilom.

Urbanističko-arhitektonsko rešenje kompleksa “Ložionice” uradio je studio AKVS Arhitektura, dok projektnu dokumentaciju potpisuje Mašinoprojekt Kopring. Investitor projekta je Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu i Nacionalna platforma “Srbija stvara”, a ukupna vrednost investicije se procenjuje na 52 miliona evra. Završetak radova se očekuje početkom 2025. godine.

U prilogu pogledajte svežu galeriju fotografija o napretku radova na kompleku “Ložionice”.

Total
0
Shares