A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Poziv CPN-a za umetničke rezidencije – EU Digital Deal

11.10.2023 | 11:21

Poziv CPN-a za umetničke rezidencije – EU Digital Deal


Centar za promociju nauke (CPN), u saradnji sa partnerima iz projekta “Evropski digitalni dogovor” (European Digital Deal), objavio je otvoreni poziv za 12 umetničkih rezidencija koje istražuju duboku upletenost novih tehnologija i demokratije. Umetnici su pozvani da istraže niz tema – od pojma istine u informatičkom dobu oblikovanom algoritmima, pristrasnosti u veštačkoj inteligenciji, tehno-anksioznosti do novih oblika nadzora, života ili rada.

Rezidencija, čiji je domaćin CPN, biće fokusirana na pitanje kako ubrzana digitalizacija utiče na stariju populaciju.

Odabrani umetnici će dobiti grant od 25.000 evra za produkciju svog projekta, mentorstvo kroz program realizacije rada i priliku da prikažu svoj rad na festivalima koje organizuju partneri projekta kao što su Ars Electronica, Onassis Stegi i Laboral.

Poziv je otvoren od 28. septembra do 30. novembra 2023. u 23:59 časova.

Više informacija o izazovima, domaćinima rezidencija i ekspertskoj grupi za svaku rezidenciju moguće je pronaći OVDE.

Prijavljivanje je preko ovog linka, posetite stranicu projekta European Digital Deal.


 
Projekat Evropski digitalni dogovor istražuje kako ubrzani procesi digitalne transformacije i uspon tehnologija, kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje i algoritamska obrada podataka, direktno utiču na evropske demokratske vrednosti i integritet demokratskih sistema. Mreža evropskih i globalnih partnera, koju čine akteri iz kulturnog sektora, umetnici, kreativci, istraživači, naučne institucije i predstavnici javnog sektora, okupljaju se da istraže kako umetničke perspektive mogu delovati kao katalizatori za održive inovacije. Ovim temama, počevši od 1. januara 2023. godine, pa naredne tri godine, baviće se konzorcijum od 13 partnera pod rukovodstvom Ars elektronike iz Linca u Austriji.

Predstavljanje poziva EU Digital Deal biće održano 12. oktobra u 18 sati u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, a sva pitanja u vezi sa pozivom biće moguće postaviti i na onlajn sesiji 6. novembra, koju organizuju partneri tog projekta. Vebinar će biti održan na engleskom jeziku.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares