A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Mapei : samo timski rad vodi do uspeha

Mapei : timski rad vodi do uspehaOd 1937. godine, kada je kao mala porodična radionica započela svoj put, kompanija Mapei uspela je da se popne do samog vrha i tu ostane. Danas je to internacionalna kompanija koja se nalazi među najznačajnijim globalnim proizvođačima materijala za građevinsku industriju. Šta je potrebno da bi se održao nivo kvaliteta i da bi kompanija ostala prepoznata na domaćem tržištu, kao i o značaju timskog rada, za Beobuild je govorio Nenad Cvetković, generalni direktor Mapei Srbija.   

  • Velika Mapei porodica posluje kao jedan tim – složno, organizovano i uigrano. Da li je to tajna uspeha kompanije?

Pristalica sam definicije da „tim nije skup najboljih pojedinaca već skup ljudi koji najbolje rade zajedno“. Najveći uspeh kompanije vidim upravo u tome što se i posle gotovo 20 godina, koliko poslujemo u Srbiji, podjednako trudimo da budemo jači i bolji. Zato smo na tržištu prepoznati kao jak, profesionalan i stručan tim koji danas ima 40 zaposlenih, dok nas je pre deset godina bilo svega petoro. Svi smo na zajedničkoj misiji – da stvaramo naslednike koji će nastaviti da unapređuju naš biznis model.

  • Jačanje tima ogleda se i u Mapei Akademiji, gde od 2017. godine edukujete saradnike. Šta omogućavate posetiocima?

Trudimo se da unapredimo znanje, prvenstveno specijalizovanih i generalnih izvođača radova, ali i drugih saradnika kao što su projektanti, stručni nadzori i trgovci. Pokazujemo nove tendencije u razvoju materijala i sistema i kako rad učiniti lakšim, a gotov proizvod pouzdanijim i dugotrajnijim. Koncept Mapei Akademije možda jeste potekao iz matične kompanije u Italiji, ali smo ga razradili lokalno, uvažavajući potrebe vlastitih saradnika i tržišta. Radionice vode naši zaposleni, profesionalno usmereni na pojedinačne grupe proizvoda i na terenu prepoznati kao stručnjaci u svojim oblastima, koji Mapei Akademiji daju lični pečat i kredibilitet.

  • Globalnu politiku poslovanja prepoznajemo i u motou Mapeija: Nikada ne prestaj da okrećeš pedale“. Da li se iza njega krije i pokretačka snaga Mapeija u Srbiji?

Apsolutno. Iako tržište postaje sve izazovnije, svakim danom idemo napred i gledamo u budućnost. Verujemo u snagu velikih porodica i zato gradimo dugoročna partnerstva sa našim klijentima. Posvećeni smo njihovim potrebama i trudimo se da svojim predlozima i rešenjima olakšamo i unapredimo kvalitet njihovog života. Uvereni smo da i oni znaju da prave pametan izbor kada biraju Mapei materijale.

  • Iz dana u dan portfolio proširujete novim, tehnološki unapređenim proizvodima. Koji su Mapei aduti?

Od raznovrsne ponude hidroizolacije – krovnih membrana, bentonitnih i sintetičkih membrana za podzemne delove konstrukcija, polimercementnih i akrilnih premaza, do sistema za hidroizolaciju na bazi poliuree i poliuretana, masa za fugovanje, do industrijskih podova za garaže, velike zdravstvene centre i proizvodnu industriju… Imamo mnogo proizvoda koje imaju prednosti, odnosno kvalitet.

  • Za svaki proizvod vezuje se vrhunski kvalitet, kao i ulaganje u nove tehnologije i inovativne materijale. Šta korisnici prvo prepoznaju?

Pronašli smo put do korisnika i postepeno išli ka vrhu. Stručnost, znanje, pouzdanost, rešenja jednostavna za ugradnju i sigurnost u kombinaciji sa kvalitetom proizvoda, prepoznati su od strane korisnika. Ne nudimo prazna obećanja već čvrste garancije za ono iza čega možemo da stanemo. Mapei grupa ima 32 istraživačka centra širom sveta, u kojima se ulaže mnogo truda i energije da bi se osmislili novi proizvodi i formule za građevinsko tržište, od ideje, preko svih provera i testova, do implementacije. Svi proizvodi su ujednačenog, standardizovanog kvaliteta, i potpuno smo sigurni u njihovu pouzdanost.

  • Iza imena Mapei nalaze se mnogi realizovani projekti širom Srbije, a pojedini su bili veoma zahtevni. Koje bi izvojili?

Kao vrhunac poslovanja bez sumnje bih istakao radove na unutrašnjosti Hrama Svetog Save. Realizovali smo i deo radova na obnovi Hilandara posle velikog požara, izgradnju manastirskog konaka u Visokim Dečanima i sanaciju fasade na Kraljevoj crkvi u manastiru Studenica. Ponosni smo što nam je data šansa da pišemo istoriju i sačuvamo od zaborava originalna rešenja u građevinarstvu iz prošlih vremena. Uz podršku stručnjaka iz matične kompanije, znanje i iskustvo stečeno u radu za skoro 20 godina svakodnevno implementiramo na domaćim projektima kroz sigurna i pouzdana sistemska rešenja. Osim pomenutih, učestvovali smo i u rekonstrukciji Apelacionog suda, adaptaciji zgrade Pravnog fakulteta, Sportskog centra 25. maj, danas „Milan Gale Muškatirović“, obnovi Avalskog tornja. Učestvovali smo u rekonstrukciji hotela Crowne Plaza, Mosta na Adi i Karađorđeve ulice…

  • Ime Mapei našlo se i u svetu sporta, i to ne slučajno. Kako je stvorena ta veza?

Strast prema sportu započela je sa osnivačem Mapeija, koji je bio veliki ljubitelj biciklizma. Tu ljubav je preneo na naslednike i ona traje i dan-danas. Počeli su sa sponzorstvom istoimenog biciklističkog kluba, koji je postao jedan od najjačih na svetu, prešlo se na fudbal, a danas je Mapei poznat kao vlasnik fudbalskog kluba Sasuolo, koji igra u italijanskoj Seriji A, kao i klupskog Mapei stadiona. Ta tradicija se nastavila i u Srbiji, pa smo započeli saradnju sa Milošem Teodosićem, jednim od naših najboljih košarkaša. Vodimo se istim vrednostima, jer i on kao i mi prepoznaje kvalitet i promoviše timski duh. Zajedno smo predstavili Mapei brend na terenima Miloševog hotelsko-sportskog kompleksa „Crni Vrh“ na Divčibarima, koji je izveden na osnovu naših sistemskih rešenja, a Miloš je bio i deo kampanje „Prvi na terenu“, koja u fokusu ima vrhunsku Mapei tehnologiju za uređenje sportskih terena.

  • Da li je moguće da se građevinskim materijalima odgovori na klimatske promene?

Kontinuirano pratimo trend klimatskih promena, koji globalno ide u pravcu povećanja temperature vazduha i obilnih padavina. Procena je da oko 70% globalnih emisija CO2 dolazi iz urbanih sredina, i to proizvođače građevinskih materijala stavlja pred veliki izazov. Naša je obaveza da isporučimo materijale koji su sigurni, pouzdani i izdržljivi tokom godina i koji imaju najmanji mogući uticaj na životnu sredinu. Mapei se proizvodima prilagođava i lokalnim klimatskim uslovima, jer su uslovi gradnje na Balkanu i recimo Skandinaviji potpuno različiti. Stalno unapređujemo znanja i suočavamo se sa svim nastupajućim izazovima.

Fotografije: Relja Ivanić i Igor Petrović

Intervju objavljen u saradnji sa kompanijom Mapei

Total
0
Shares