A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Za izložbu Veliki format galerija ARTE priprema trotomnu publikaciju

Datum objave:13.05.2022

Pročitano:26 puta

By:Barbara Garčević

Lokacija: Arte galerija

15. april – 3. jun 2022. godine

 

U ARTE galeriji, u čak četiri izlagačka prostora (Andrićev venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3 i Svetogorska 29) od 15. aprila izložba Veliki format privlači veliki broj posetilaca, što zbog činjenice da su u pitanju retko izlagana remek-dela, koja su deo privatnih kolekcija, što zbog toga što su autori tih dela najistaknutiji i najvažniji predstavnici jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti.

 


Izložba je deo projekta Kolekcionar kao kustos i selektor, ovoga puta posvećena velikom formatu u likovnoj umetnosti. Šesnaest istoričara i teoretičara umetnosti u ovom trenutku radi na sadržaju za trotomnu publikaciju ovelikom formatu; dva toma će biti posvećena velikom formatu u privatnim, a jedan velikom formatu u javnim kolekcijama, i predstavljaće kompletirano istraživanje o do sada nedovoljno obrađenoj temi velikog formatau umetnosti. S obzirom na to da je jun vreme kada ARTE galerija otvara tradicionalnu predaukcijsku izložbu radova iz svoje kolekcije, izložbena aktivnost galerije će ponovo biti posvećena velikom formatu u likovnoj umetnosti tokom 2022. godine.

 

Katalog izložbe Veliki format, publikacija pod rednim brojem 4 u ediciji Kolekcionar kao kustos i selektor je dostupan u štampanom formatu u svim izložbenim prostorima ARTE galerije. Impresivno izdanje, sa preko dve stotine reprodukcija najznačajnijih radova velikog formata iz privatnih kolekcija, vredna je antologija najistaknutijih predstavnika jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti.

 

 

Da podsetimo, ARTE galerija je za izložbu Veliki format izdvojila radove preko pedeset najznačajnijih umetnika koji su pretežno stvarali u drugoj polovini XX veka, iz više od četrdeset reprezentativnih privatnih kolekcija. Istaknuti autori su: Milan Konjović, Petar Lubarda, Lazar Vozarević, Mira Brtka, Dado Đurić, Vladimir Veličković, Ljuba Popović, Mića Popović, Petar Omčikus, Damnjan, Bora Iljovski, Mrđan Bajić i Dušan Džamonja, autori koje ARTE galerija i inače zastupa u okviru svoje izložbene i prodajne prakse.

 

Izložba traje do 3. juna 2022.godine

 

Radno vreme galerija je radnim danima i subotom od 10 do 20 h, nedeljom od 10 do 18 h.
Kustosi Arte galerije su svakodnevno tu da pruže detaljne informacije o izložbi i svim
delima, zainteresovanim posetiocima.
 

Total
0
Shares