A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Meri Miker, „kraljica interneta” – analitičarka čije razumevanje trendova i investicije oblikuje tehnološku industriju

Iako Meri Miker nije poznata čak ni među mnogima koji se zanimaju za tehnološku industriju, radi se jednom od pionira i najefektivnijih zagovornika internet tehnologija, čiji su pronicljivi i pravovremeni uvidi pomogli da se lansiraju mnogi startapi koji danas usmeravaju razvoj interneta, a njeni godišnji izveštaji o stanju u industriji su obavezno štivo za sve. Svojim radom je ostavila neizbrisiv trag na poslovnu kulturu cele industrije, i pomogla da se kreira slika načina na koji se ostvaruje uspeh u ITju.

Meri Miker karijeru je otpočela u bankarskom sektoru. Osamdesetih godina, nakon diplomiranja psihologije i magistriranja finansija počela je da radi kao broker za Merill Lynch, da bi se potom prebacila na poziciju analitičara u Solomon Brothers, i 1991. godine prešla u Morgan Stanley. Prekretnica u njenoj karijeri, kako se često navodi, bio je novinski članak o Netscape-u koji je pročitala 1994. i koji joj je ukazao na potencijal koji ima razvoj interneta. Postala je ubeđena da će to promeniti sve, što je podstaklo i njeno zanimanje za startape iz ove sfere.

U sklopu Morgan Stanley-ja bila je zadužena za finansijsku analizu, i od devedesetih godina je uspešno prepoznala vrednost nekih od najvećih IT kompanija današnjice — Activision, Adobe, Alibaba, Amazon.com, Apple, Dell, eBay / PayPal, Electronic Arts, Google, Microsoft, Yahoo! i mnogih drugih. Bila jedna od ključnih figura u prepoznavanju potencijala, ulaganje i promovisanje kompanije Netscape, čiji brzi izlazak na berzu mnogi smatraju za početak velikog dotkom buma.

1995, nakon što je Netscape uspešno izašao na berzu, izlazi njena knjiga The Internet Report, sledeće godine The Internet Advertising Report, a nastavila je da objavljuje slične knjige tokom godina. Iz ovog aspekta njenog rada nastale su i godišnje prezentacije o internet trendovima. Iako su rani izveštaji sadržali i pojašnjenja oko toga šta je internet i kako ga koristiti, istovremeno su pružali i dalekosežne uvide u rastuće sektore internet ekonomije. Njeni izveštaji traju do danas i zapaženi su među investitorima, preduzetnicima i poznavaocima tehnološke industrije.

Knjige i izveštaji brzo su je učinili jednim od najpoznatijih i najuticajnijih analitičara IT industrije, što joj je donelo i nadimak „kraljica interneta” i profilisalo je kao jednu od najuticajnijih žena u IT industriji, najpre zbog toga što je shvatila značaj PC revolucije devedesetih, pa sa njom i transformativni značaj koji je donela ekspanzija interneta, a potom i zbog sposobnosti da rano prepozna dobitnike na tom kompetitivnom i brzorastućem tržištu.

Iako je za vreme dotkom mehura uz druge kolege trpela značajne kritike, za razliku od mnogih, Meri se nije pokolebala i nastavila je da insistira na vrednosnom potencijalu mnogih kompanija za koje se tada smatralo da nemaju budućnost, poput Amazona. Pored toga, bila je i jedna od retkih koji su u vremenu krize insistirali na perspektivi i potencijalu za obnovljen rast tehnološke industrije, a ta predviđanja ispostavila su se kao tačna.

2011, nakon dve decenije na Volstritu, Meri Miker prelazi u vode rizičnog kapitala, u poznatu i uglednu VC kompaniju Kleiner Perkins Caufield & Byers, gde svoje analitičke sposobnosti koristi za rukovođenje Digital Growth fonda vrednog milijardu dolara, predviđajući značaj koji će u narednom periodu VC firme imati u odnosu na tradicionalniji Volstrit. Za vreme dok je upravljala fondom, Meri je prepoznala vrednost startapa poput Square, Spotify, i Twittera, AirBnb, Uber, Slack, i mnogih drugih, što u ranoj, što u kasnoj fazi ulaganja.

Iako je prema nekim podacima fond povećao vrednost uloženog preko dva puta, pravac u kom se kompanija kretala vodio je ka drugačijim investicijama, i otvaranju novih odseka i fondova, što ju je ponukalo da 2018. napusti kompaniju, zajedno sa većinom svog tima. Već sledeće godine Meri pokreće Bond Capital i uzima investiciju od preko milijardu dolara, što je ujedno bio i prvi VC fond koji je osnovala i predvodila žena koji je premašio taj iznos investicije.

Bond Capital nastavio je strategiju investiranja u ranoj i kasnoj fazi, a uz vođstvo Meri Miker podržano je oko 20 kompanija od kojih se mnoge danas kotiraju na berzi, poput Canva, Byju’s, Revolut, Nextdoor, ili Ironclad. Nedavno je fond uzeo još jednu investiciju u vrednosti od dve milijarde dolara, a sudeći po nedavnim intervjuima, Meri Miker je otvorena i za nove i drugačije prilike, poput web3 sfere.

Sa karijerom koja obuhvata analizu tržišta, vođenje više VC fondova, uz godišnje izveštaje o trendovima u industriji, Meri Miker je i danas jedna od najuticajnijih figura u Silicijumskoj dolini. Njena karijera ukazuje na značaj poznavanja industrije u kojoj se posluje, na važnost kritičkog mišljenja i donošenja pametnih odluka, kao i na to da od svojih ideja i stavova ne treba odustajati, ukoliko za njih imamo dobre razloge.

 

*Izrada ovog teksta omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost Udruženja SEE ICT i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Total
0
Shares