A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Regionalni konkurs za učešće na Studentskom bijenalu scenskog dizajna

06.04.2022 | 12:16

Regionalni konkurs za učešće na Studentskom bijenalu scenskog dizajna


Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u periodu od 2018. do 2022. godine, u okviru ili van studija, koji preispituju temu fluidnosti, a pripradaju oblasti scenskog dizajna.  

Jedan od osnovnih ciljeva Bijenala scenskog dizajna je otvaranje prostora za studente i mlade profesionalce. Bijenale je platforma koja će omogućiti susrete, razmene i saradnju stvaralaca različitih generacija, profesionalnog ili kulturno-socijalnog backgrounda. Svrha konkursa jesu selekcija i prezentacija umetničkih radova koji promišljaju temu fluidnosti, tragaju za autentičnim iskustvima, za prisutnošću u stvarnom svetu i povezanošću sa njim. Traganje može biti kroz temu i/ili kroz medij, a okosnicu čine kreativno razmišljanje, primena i razvoj zanatskog umeća u savremenom umetničkom izrazu.

Posebna pažnja u selekciji biće usmerena na predlog načina predstavljanja umetničkog dela u izložbenom prostoru.

Kako je Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. uvrstila Bijenale scenskog dizajna u jedan od glavnih projekata svog programa, Bijenale će u velikoj meri biti posvećen istraživanju, osvajanju, reanimiranju i otkrivanju starih, napuštenih, nedovoljno korišćenih prostora Novog Sada, kao pozornica za različite događaje.

Rok za prijavu na konkurs je 15. maj 2022.

Prijava podrazumeva slanje popunjenog obrasca u pdf formatu na mejl: studenti@bisd.rs, sa naznakom “Prijava na Studentski bijenale”.

Nakon poslatog obrasca prijave, kandidati će dobiti povratni mejl sa informacijama o postavljanju vizuelnih prikaza radova.

Rad treba prikazati u formatu po izboru (pdf prezentacija, sajt ili video), a potrebno je da sadrži: fotografije, crtež kolaž, 3D model, video materijal, zvuk i slično.

Međunarodni žiri sprovodi prvu selekciju radova koji će biti prezentovani u katalogu.

Kustoski tim nakon toga odabira radove koji će biti predstavljeni na izložbi. U tu svrhu će biti organizovani zajednički onlajn radni formati sa kustoskim timom kako bi se radovi prilagodili i pripremili za Studentski bijenale koji će biti održan od 3. do 9. septembra 2022. u Novom Sadu.

Za odabrane studente-autore biće obezbeđen smeštaj u Novom Sadu i moći će da posete ostale programe u okviru Bijenala scenskog dizajna.

Tokom trajanja izložbe biće organizovani razgovori sa studentima-autorima odabranih radova i stručna vođenja.

Više informacija dostupno je na: bisd.rs/studentski-bijenale-2

*Dizajn plakata: Zoja Erdeljan

(SEEcult.org)

Total
0
Shares