A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Otvorena prva faza novog Kliničkog centra Srbije

Otvorena prva faza novog Kliničkog centra SrbijeRadovi na rekonstrukciji i dogradnji zgrade Poliklinike Kliničkog centra Srbije ušla je u poslednju fazu, a već ovih dana biće primljeni prvi pacijenti u završenom delu kompleksa. Obimna rekonstrukcija objekta građenog tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka počela je 2018. godine i predstavlja najveću pojedinčanu investiciju u zdravstvenom sektoru u poslednjih 40 godina. Iako je moderni centralni objekat KCS zvanično otvoren, radovi na njemu još uvek nisu završeni, a kompletiranje svih ugovorenih radova očekuje se do kraja ove godine. Nova zgrada Poliklinike sa urgentnim centrom prostiraće se na 86.000m2, od čega je 59.000m2 obuhvatila rekonstrukcija stare kule i njenog aneksa, dok je 27.000m2 prostora dograđeno bez povećanja spratnosti objekta.

Projekat bi u celosti trebao da dosegne vrednost od čak 260 miliona evra, gde je građevinski deo manja cena od samog opremanja savremenom medicinskom opremom. Pored 825 bolnička kreveta (231 mesto u intenzivnoj nezi, 547 u poluintenzivnoj i 47 u bolnici za dnevno lečenje), ovaj centar posedovaće 34 operacione sale i impresivne dijagnosticke kapacitete, uključujući osam angio-sala, tri magnetne rezonance, šest skenera, 12 rendgen kabineta itd. Zgradu opslužuju 32 lifta, a poseban komfor predstavlja činjenica da su dobrom organizacijom prostora dobijene čak 244 dvokrevetne bolničke sobe, što je značajan kvalitet za boravak korisnika. Dodatno, svi ležajevi u okviru bolničkih kapaciteta imaju izvedene instalacije za kiseonik i dodatnu opremu za negu i praćenje stanja pacijenta.

U novoj zgradi nalaziće se kompletni Urgentni centar i klinike za hematologiju, gastroenterologiju, kardiologiju, grudnu hirurgiju i za endokrinologiju. Pored toga, u novi objekat smestiće se i Odeljenje za fertilitet, kao i Centar za transplantaciju. U neposrednom okruženju Poliklinike KCS izgrađena je i nadzemna garaža sa 640 mesta, koja bi trebalo da delimično olakša problem parkiranja u okviru kompleksa. Problem saobraćajnog pristupa ovako velikim bolničkim kapacitetima ostaje nerešen, ali je dogradnjom direktnog prilaza sa autoputa kod Hitne pomoći i ovo pitanje dotaknuto. Kako vremenom budu iskorisćavali svi kapaciteti novog objekta, ovo pitanje će svakako ponovo doći na red.

Na krovu zgrade je postavljen i natpis, međutim mala veličina slova ne odgovara visini objekta, pa je teško čitljiv i iz neposredne blizine, a kamoli da može služiti kao oznaka ili prostorni orjentir na većim udaljenostima. Pored toga, nesrećno rešenje krovnog natpisa potpuno nepotrebno ima previše teksta, uključujući pun naziv institucije na srpskom i engleskom jeziku, što samo umanjuje preglednost. Sve u svemu, krovni natpis bi trebalo zameniti ukoliko je pravljen da služi svrsi.

Total
0
Shares