A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs za 13. BOSIFEST

21.02.2022 | 17:46

Konkurs za 13. BOSIFEST


Organizatori 13. Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom (BOSIFEST) objavili su konkurs za prijave filmova za 13. izdanje tog festivala, koji će biti održan od 24. do 26. oktobra 2022. u Jugoslovenskoj kinoteci. Tema 13. BOSIFEST-a je rad i život osoba sa invaliditetom.

Konkurs je otvoren do 20. aprila 2022. godine, a rezultati selekcije biće objavljeni 13. jula 2022. godine.

Festival je takmičarskog karaktera, a celokupan program sadrži i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa.

Na 13. BOSIFEST-u bice dodeljene nagrade: Gran pri za najbolji film, kao i nagrada za najbolju režiju i za najbolji scenario.

Uslovi prijavljivanja i učestvovanja:
1. žanr: dokumentarni filmovi na temu osoba sa invaliditetom
2. trajanje filma maksimum do 100 minuta
3. film mora da bude na engleskom jeziku ili sa srpskim/engleskim titlom
4. film mora da bude produciran u prethodnih 5 godina
5. film mora da bude poslat najkasnije do 20. aprila 2022. godine
6. filmove treba poslati putem platformi Filmfreeway, Festhome ili poslati link filma na mejl kao i prateći materijal ( film@bosifest.rs, hc.koloseum@gmail.com)
7. organizacija BOSIFEST-a može da koristi u reklamne svrhe deo primljenog rada (do minut trajanja).

Potrebno je dostaviti i:
– sinopsis ili tekstualno objašnjenje (od 100 do 200 reči)
– dijalog listu (ukoliko postoji)
– dve slike iz filma ili sa snimanja filma
– biografiju i fotografiju autora
– godinu i mesto rođenja autora/autorke filma, zanimanje, mesto boravka I kontakt (telefon i e-mail).

BOSIFEST 2019, Jugoslovenska kinoteka

BOSIFEST je međunarodni festival dokumentarnog filma osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u Jugoistočnoj Evropi. Do sada je u okviru BOSIFEST-a prikazano više od 500 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

Pored prikazivanja filmova, BOSIFEST nudi i prateće programe u vidu radionica, panel diskusija i okruglih stolova, izložbi, performansa,….

Svrha osnivanja BOSIFEST-a je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, BOSIFEST daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo. Suštinski pokazatelj da postoji prostor za takav festival u Srbiji, prema navodima organizatora, jeste upravo veliko interesovanje stvaralaca i izvođača za učešće u programima BOSIFEST-a.

BOSIFEST se pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Filmovi prikazani na BOSIFEST-u izazivaju veliku pažnju javnosti. Takođe, iz godine u godinu, BOSIFEST doprinosi upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanju komunikacije, prihvatanju različitosti, rušenju predrasuda o osobama sa invaliditetom. Istovremeno, filmski program podsticajno deluje na stvaranje novih filmskih i umetničkih ostvarenja.

Kontakt za dodatna pitanja u vezi sa konkursom: film@bosifest.rs, hc.koloseum@gmail.com, telefon/fax: +381 11 263 78 20 (10-14h), +381 063 221 049, bosifest.rs

Organizator BOSIFEST-a je Hendi Centar Koloseum, a partner 13. festivalskog izdanja je Jugoslovenska kinoteka.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares