A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Galerija na otvorenom u slavu Mitra Subotića Sube

08.02.2022 | 23:43

Galerija na otvorenom u slavu Mitra Subotića Sube


Galerija na otvorenom u slavu Mitra Subotića Sube

Novi Sad, Evropska prestonica kulture 2020, dobiće galeriju na otvorenom na platou posvećenom Mitru Subotiću Subi (1961-1999), legendarnom novosadskom kompozitoru i producentu elektronske muzike, koji je tragično i prerano preminuo u Brazilu.

Novi umetnički prostor, kao  legatski projekat EPK, ostaće Novom Sadu i nakon 2020. godine, saopštili su organizatori, a podrazumeva postavljanje 49 jarbola i 49 umetničkih zastava u delu parka koji je od 2012. godine Subin plato, gde se nalazi i spomen-ploča sa njegovim imenom.

U narednom periodu počeće radovi na uređenju tog novog umetničkog prostora, gde će u okviru različitih programskih aktivnosti projekta “Novi Sad – EPK” biti uključeni lokalni, ali i evropski i svetski vizuelni umetnici. Prva programska aktivnost na toj lokaciji planirana je već u drugoj polovini februara, u okviru aktuelnog programskog luka Seobe, a u pitanju je izložba “Migrart”, zamišljena kao saradnja šest gradova koji su već poneli ili će poneti titulu EPK u 2022. godini. Izložba će preispitati aktuelne ekonomske, socijalne i političke migracije u Evropi, odnosno u zemljama iz kojih umetnici dolaze.

Projekat je deo aplikacione knjige iz 2016. godine kojom se Novi Sad kandidovao za EPK, a implementira ga galerija “Bel art” koja je umetnički koncept tog prostora izradila na osnovu arhitektonsko-urbanističke ideje uređenja Limanskog parka, potekle od arhitekte Save Forkapića 2005. godine.

U znak sećanja na Mitra Subotića Subu (Rex Illusivi), pored postavke galerije na otvorenom, biće realizovan i javni konkurs za idejno rešenje i postavku skulpture u znak sećanja na tog umetnika, koja će biti postavljena u istom delu Limanskog parka, kao zajednička inicijativa Fondacije “Novi Sad – EPK” i Fondacije “Mitar Subotić Suba”.

Pored programskog luka Seobe, očekuju se još tri izložbene postavke u okviru programskih linija Budućnost Evrope, Tvrđava mira i Kaleidoskop kulture, dok će programski luk Druga? Evropa obuhvatiti i postavku savremene skulpture posvećene Subinom kosmopolitskom duhu, ali i druge sadržaje poput izložbe “Suba soba” i rimejka njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom “The Dreambird”.

Mitar Subotić Suba komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESKO fonda za promociju kulture. Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima regionalne i svetske muzičke scene, poput Milana Mladenovića, Marine Perazić, Masima Savića, grupa Haustor i La Strada, Bebel Žilberto, Žoao Donato i drugih.

Suba je sa Milanom Mladenovićem (1958-1994), frontmenom Ekatarine Velike, snimio u Brazilu njegov poslednji projekat – album “Angel’s Breath”. Na tom albumu ukršteni su brazilski i balkanski motivi, snažno podcrtani Mladenovićevom gorčinom. To je bila poslednja saradnja dva najkompletnija autora kraja 20. veka sa ovih prostora, budući da je Mladenović preminuo u novembru 1994. godine u Beogradu, ne dočekavši ni promociju svog albuma.

Subotić je objavio u Brazilu i album “Sao Paulo Conffesions”, sarađujući sa Žoaom Parahibom, Sibel, Katiom B… Dva dana pre objavljivanja tog albuma u Evropi, 2. novembra 1999, stradao je u požaru u svom studiju dok je spasavao mastere albuma “Tanto Tempo” brazilske zvezde Bebel Žilberto.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares