A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Beleška uz moju devetu samostalnu izložbu

U ovom danas periodu mog slikarskog nastojanja pustila sam ruku da sama slika! Slike su nastajale iz podsvesnog ili nadsvesnog oslobađanja i neposrednog zamaha i pokreta. Simboli i znakovi su netraženi, a nađeni u energiji i temperamentu moje troje dece koja još nisu pošla u školu. Okruženje u kojem se krećem su dečija soba, kuhinja i terasa iznajmljenog stana.
Ja sam se usuđivala da slikam na bilo čemu: običnom papiru, kartonu, platnu bilo koje veličine. Slikam onako kao što moja dvogodišnja ćerka Sofija švrlja po zidovima ili petogodišnja Angelina kako crta ženski raščupani lik i kaže: „Ovo je moja mama.“ Još uvek ne mogu da pratim sedmogodišnjeg sina Lava koji slika spajdermena.

Zamišljam kako bi to bilo da kamera uđe i snima šta se dešava u dečijim snovima! Takvu kameru rado bih unela i u sopstveni san! Od svih umetnosti slobode ima najviše u slikarstvu. Jer ona je u prostoru, u bojama, u kretanju linija… ali sloboda slikanja nije ni umilna ni čedna. Jer „naslikati jednu sliku isto tako je teško kao naći dijamant“ ispovedao se Van Gog. Suština slikarstva je u njemu samome, u njegovim kriterijumima. Sve što bi pokušala da objasnim u svojim slikama, znam da to nije slikarstvo.

Volim da postavljam boje koje se ne slažu. Samo crna, zelena i crvena daju trojno jedinstvo. Najizraženije su kod Velaskeza, slikara nad slikarima. Ja volim crnu boju, ona dospeva u svet da bi omogućila postojanje lepote. Tako nekako mislila je i Koko Šanel.

Ja nastojim da slikam.

SVIDEĆE SE TO NJIMA JEDNOG DANA. Tako je govorio Ludvig Van Betoven.

Milica Šujica Vučetić

Total
0
Shares