A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Zasijala zgrada BIGZ-a

Zasijala zgrada BIGZ-a

Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

Monumentalno zdanje BIGZ-a u Bulevaru vojvode Mišića zasijalo je nakon što je sa dela fasade uklonjena skela i postavljeno spoljašnje dekorativno osvetljenje. Rekonstrukcija ove zgrade, započeta u toku 2022. godine, ulazi u završnu fazu te će po okončanju radova ovaj prepoznatljiv objekat služiti kao prvoklasni kancelarijski prostor koji će biti različite kvadrature u zavisnosti od sprata na kome se nalazi. Obnova se obavlja pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika Beograda, a kompanije “Marera Properties” i “Aleksandar gradnja” zajednički realizuju investiciju procenjenu na više od 20 miliona evra.

U prethodnom periodu završen je veliki deo posla, formiran je praktično novi ulazni hol sa stepenicama, a takođe su i završene dve nove liftovske vertikale. Ukupna površina fasadne stolarije iznosi 6.500 m2, od čega je do sada zamenjeno oko 90% starih drvenih profila. Ugrađuju se moderni aluminijumski profili sa trostrukim staklom, pa će budući korisnici imati maksimalnu termo i zvučnu izolaciju. Spoljna pikovana fasada je najvećim delom očišćena peskiranjem, a trenutno se privode kraju sanacija i malterisanje unutrašnje dvorišne fasade kao i čišćenje spoljašnje bočne fasade ka Ulici Koste Glavinića. Spoljašnje dekorativno osvetljenje postavljeno je u delovima gde je prethodno završena sanacija i čišćenje fasade, a osvetljenje će biti kompletirano po završetku svih radova na fasadi. U okviru budućih poslovnih prostorija izvedene su tehničke instalacije, a uveliko traju gipsarski radovi čime prostor polako dobija finalnu formu i izgled.

Ovo kultno zdanje arhitekte Dragiše Brašovana sa 11 spratova, ukupne površine oko 40.000 kvadratnih metara, građeno je između 1936. I 1940. godine kao zgrada Državne štamparije I prvi je objekat u Beogradu na kome je Brašovan primenio armiranobetonski skeletni sistem konstrukcije. Kao spomenik kulture, za šta je proglašeno 1992. godine, ovo delo moderne ne može menjati spoljni izgled i gabarite. Prema rečima investitora, enterijer će nakon rekonstrukcije i dalje krasiti njegova monumentalnost i industrijski stil, ali će ambijent biti posebno oplemenjen detaljima i materijalima koji će doprineti toplini prostora.

Radovi će biti završeni tokom ove godine, u prilogu pogledajte fotografije sa gradilišta na rekonstrukciji nekadašnje zgrade BIGZ-a.

Total
0
Shares