A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Uskoro radovi na Muzeju grada Beograda

Uskoro radovi na Muzeju grada BeogradaDodeljivanjem izvođačkog ugovora prošle nedelje stvoreni su svi uslovi za početak radova na rekonstrukciji nekadašnje Vojne Akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice. Nekadašnja zgrada Vojne akademije decenijama je u jako lošem stanju, a podjednako dugo njen najveći deo uopšte nije u upotrebi. Ideja da se ovo zdanje prenameni u Muzej grada Beograda postoji već deceniju, a u proteklom periodu je proces izrade tehničke dokumentacije u potpunosti završen. Konačno, prošle nedelje završen je i poslednji korak u pripremi relizacije, a posao rekonstrukcije dodeljen je Energoprojekt Visokogradnji sa podizvođačima.

Inače, Muzej grada Beograda samo je jedna u nizu važnih institucija kulture bez adekvatnih uslova. Osnovan je 1903. godine i još uvek nema izložbeni prostor, a kulturno nasleđe se čuva u krajnje neprimerenim uslovima u Zmaj Jovinoj ulici. Zdanje u Resavskoj ulici ima oko 17.000 kvadrata bruto prostora, izgrađena je 1899. godine i predstavlja objekat pod prethodnom zaštitom. Zgrada je inače najveće i najreprezentativnije delo arhitekte Dimitrija Leka, izgrađena u neorenesansnom duhu sa klasičnim dekorativnim elementima na fasadi. Objekat zauzima gabarit u obliku ćiriličnog slova “Ш”, gde je krilo ka Nemanjinoj ulici dograđeno u godinama posle Prvog svetskog rata. Radovi koji će ga pretvoriti u moderan muzejski prostor su obimni i vrlo temeljni, a pored rekonstrukcije postojećih podrazumevaju i dogradnju dodatnih 3.300 kvadrata.

Arhitektonsko i funkcionalno prilagođavanje prostora podrazumeva izgradnju ankesa u drvorišnom delu, koje će nakon rekonstrukcije služiti kao deo muzeja, a sastojaće se od arheološkog lapidarijuma sa spoljnim amfiteatrom i uređenim platoom. Pored izložbi na otvorenom, dvorište može da posluži za organizaciju događaja, skupova, predavanja i slično. Planirana je i izgradnja velikog centralnog stepeništa u novom prostranom holu, koji će biti proširen i ostakljen u reprezentativnu ulaznu zonu. Tokom rekonstrukcije biće poštovana originalna materijalizacija, uz čuvanje autentičnih dekoracija i elemenata enterijera.

Autori idejnog rešenja za rekonstrukciju i dogradnju objekta u Resavskoj ulici su arhitekte Jelena Ivanović Vojvodić, Goran Vojvodić i Jovana Grujevska iz firme “Birovia”. Projekat se u celosti finansira iz budžeta grada Beograda, gde ugovorena vrednost projekta iznosi oko 42 miliona evra. Radovi se mogu očekivati već od narednog meseca, a rok za završetak svih radova je 600 kalendarskih dana.

Total
0
Shares