A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Učesnice prvog EWA programa razvijaju inovativne biznise

Prvo izdanje programa Osnaživanje preduzetnica u agrikulturi (EWA) u Srbiji zvanično je počelo 16. juna, kada je u Startit Centru Beograd održan prvi u nizu događaja koji je okupio prvu kohortu EWA polaznika u Srbiji, kao i mentore koji učestvuju u programu.

Cilj EWA programa je da sveobuhvatno podrži preduzetnice u ranoj fazi njihovog biznisa i pomogne im da iskoriste svoj potencijal, obezbeđujući im odgovarajuća znanja i pristup mreži kontakata kako bi mogle da uspešno započnu i razviju održive prakse i poslovne aktivnosti u poljoprivredi ili prehrambenoj industriji.

Nakon skoro 100 prijava, izabrano je 10 učesnica, koji će u naredna 4 meseca razvijati svoje poslovne ideje sa stručnim mentorima, i unapređivati svoje poslovne veštine kroz predavanja, radionice i druge programe.

Preduzetnice EWA programa 2023

Preduzetnice koje su selektovane za prvu generaciju EWA programa razvijaju inovativne i raznolike biznise od digitalnih platformi, sve do alternativnih metoda ishrane.

Ana Nešić je izgradila platformu koja povezuje male proizvođače hrane iz ruralnih sredina u Srbiji sa kupcima u većim gradovima. Trenutno platforma ima preko 138.000 potrošača i bazu od preko 1800 proizvođača hrane.

Nela Jović želi da popularizuje upotrebu insekata u ishrani i proizvodnji hrane (naročito cvrčaka Acheta Domesticus kao izvora alternativnih proteina, crnog vojnika za kompostiranje i mason pčela za efikasno oprašivanje).

Dušanka Bakić Nikolić pravi bezglutensko brašno od tikvice i na taj način pruža raznovrsnije i zdravije opcije ljudima koji pate od zdravstvenih ograničenja u ishrani.

Azra Dogan želi da stvori poljoprivrednu zajednicu za samohrane roditelje, koji bi ubrzao prelazak na zajedničke, kratke lance snabdevanja organskom hranom. Koncept bi imao i ekološki i društveni uticaj na zajednicu.

Ivana Mišković edukacijom dece i odraslih podiže svest o značaju smanjenja rasipanja hrane, što se može postići pasterizacijom, sušenjem i drugim tradicionalnim postupcima specifičnim za srpsku sredinu i podneblje.

Marija Ignjatović pravi grickalice od sušenog voća (organska kruška, organska jabuka i organska šljiva) – inovativnim metodama sušenja, poštujući principe energetske efikasnosti u saradnji sa malim proizvođačima organskih proizvoda.

Nataša Pavlović Bujas želi da napravi edukativni centar za učenike i mlade roditelje, sa praktičnim radionicama i predavanjima o zdravom i ekološki prihvatljivom izboru hrane, po principu uči-iskusi-primeni-deli.

Jelena Ilić razvija koncept urbanog pčelarenja kao usluge koji podrazumeva: postavljanje košnica na odgovarajućim lokacijama u gradu, mesečno održavanje pčelinjeg društva i edukaciju lokalne zajednice.

Startap Aleksandre Lazović-Lønningen pod nazivom Eat Me App pomaže velikim maloprodajnim lancima i domaćinstvima da smanje bacanje hrane stvaranjem digitalnog tržišta za neprodatu hranu po sniženim cenama.

Milica Anđelković radi na biljnim proteinskim rastvorima, a njen glavni proizvod je veganska kobasica od semena industrijske konoplje.

Osnaživanje preduzetnica kroz specijalizovane programe

U sklopu EWA programa do sada su održana dva događaja. Na prvom je formirano 10 mentorskih parova koji su potom započeli zajednički rad, a u sklopu programa organizovan je i masterclass, koji je tokom dva dana (28. i 29. jul) još jednom okupio polaznice EWA programa u Startit Centru Beograd, kako bi učestvovali u nizu radionica i unapredili svoje poslovne veštine.

Radionice su pokrile teme poput kreiranja ličnog brenda na Linkedinu i efektivne lične prezentacije, asertivne komunikacije za preduzetnice, kreiranje efektivnog sajta za biznis i najboljih SEO praksi.

Kroz sve radionice, vežbe, diskusije i networking, polaznice EWA programa mogle su da unaprede i steknu nova znanja koja će primeniti na realizaciju svojih poslovnih ideja, kao i dodatne mogućnosti da se međusobno povežu i osnaže međusobne veze.

U sklopu programa biće održan i završni pitching događaj koji je planiran za novembar, a planiran je i međunarodni završni događaj EWA programa „Women in Agrifood Summit 2023“ koji će se održati 1. decembra u Litvaniji.

Više informacija o EWA programu dostupno je na zvaničnom veb sajtu EIT Food i na zvaničnoj stranici programa.

EWA program u Srbiji organizuju Startit, domaća neprofitna organizacija posvećena razvoju domaće IT zajednice, u saradnji sa EIT Food-om, koji je podržan od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologije (EIT), organa Evropske Unije.

Total
0
Shares