A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Stanogradnja osvaja Slaviju

Stanogradnja osvaja SlavijuProjekat stanogradnje na Slaviji, koji je promovisan putem arhitektonskog konkursa još 2021. godine, dobio je prošlog meseca građevinsku dozvolu, a raščišćavanjem terena nedavno su započele i pripreme za njegovu realizaciju. Radi se o velikom neuređenom bloku između zgrade NBS i Ulice kralja Milana, na kome je odobrena izgradnja ugaonog objekta dominantno stambene namene, pod nazivom “Kraljev venac” (“King’s Circle Residences”). Projekat je izradio arhitektonski studio “Remorker”, a glavni investitor 75 miliona evra vrednog projekta je kompanija “Maison Royale”.

Budući objekat na Slaviji ima solidne gabarite i ukupnu bruto površinu od preko 48.000 m2, raspoređenih na četiri rezidencijalne lamele, sa ukupno 204 stambene jedinice i podzemnom garažom. Od ostalih namena planirano je 13 maloprodajnih i uslužnih lokala u prizemlju, dok je čitav prvi sprat namenjen poslovno-kancelarijskom prostoru za iznajmljivanje. Spratnost dugačkog krila ka Ulici kralja Milana je 4Po+Pr+9, dok je deo objekta ka Slaviji visinski akcentovan sa Pr+13 i ukopljen sa spratnošću susedne zgrade NBS. Planirane stambene lamele prate regulacionu liniju i oivičavaju blok, formirajući prolazno unutrašnje dvorište, sa dva predviđena pešačka prodora iz Ulice kralja Milana. Tako unutrašnjost bloka postaje atraktivna javna površina sa zelenilom na kojoj se nalaze pešačke trase i mesta za odmor. Na strani ka parku Manjež objekat je uzidan, a iz Ulice Svetozara Markovića planiran je i kolski pristup zajedničkoj garaži sa 351 parking mestom.

Što se tiče arhitekture, ona je generalno kvalitetna, sa karakterom autoriteta i atraktivnim oblikovanjem ka Trgu Slavija, što je za ovaj projekat posebno važno. Dupla provetrena spoljna fasada planirana je od prirodnog kamena, što obećava kvalitetnu materijalizaciju. Spoljna fasadna rešetka koja se sastoji od stubova i greda biće izlomljene ravni na visini prvog sprata, stvarajući dodatan prostor i zaklon za pešake, ali i dajući čitavoj fasadi jedinstven pečat. Okviri od greda i stubova biće obloženi prirodnim kamenom bež boje, dok će parapeti i zidovi povučene fasade biti urađeni u tamno sivom kamenu. Obojeni alumnijumski paneli biće ipak korisceni, ali samo za isticanje useka i višespratnih otvora na spoljnoj fasadi. Sa druge strane kontrastno čitava, površina unutrašnje fasade bloka planirana je u koloritnim “pop-art” aluminijumskim panelima.

Stanovanje je primarna namena, a ono što je neobično da će i kula ka Slaviji biti u celosti stambena, osim na prizemlju i prvom spratu. Stanovi će biti raspona od 60 do 260 kvadrata, a poslovni prostor biće na prvom spratu svake lamele i nudiće fleksibilne jedinice od 50 do 430 m2. U okviru objekta planiran je i depandans predškolske ustanove, a stanarima će biti dostupan i pripadajući spa centar.

Projekat će biti realizovan odjednom, ali je posao podeljen u pet građevinskih faza, čija će realizacija trajati oko 3 godine. U prilogu pogledajte 3D prikaze budućeg stambenog objekta “Kraljev venac” na Slaviji.

Total
0
Shares