A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Počela 18. BINA, fokus na kontinuitetu

11.05.2023 | 23:49

Počela 18. BINA, fokus na kontinuitetu


Počela 18. BINA, fokus na kontinuitetu

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA, tematski posvećena kontinuitetu, otvorena je 11. maja izložbom “Daljina koja spaja” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, posvećenoj radu arhitekte Bratislava Toškovića.

Program 18. BINA obuhvata do 17. juna sedam izložbi, četiri šetnje, dva izleta, niz seminara, tribina i edukativnih programa za širu i stručnu javnost.

Pod sloganom “Kontinuitet/Continuity”, posvećena  akutnom pitanju odnosa prema postojećem arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnostima njegove stalne reprodukcije i uključenja u projekte budućnosti.

“Ostvarujemo kontinuitet u edukaciji i radu sa svim generacijama, studentima i građanima”, rekla je na otvaranju Jelena Ivanović Vojvodić, članica organizacionog tima. Međunarodni karakter programa ostvaren je u saradnji sa ambasadama Finske, Španije i Francuske, kao i sa ostalim zemljama (Slovenija, Italija, Grčka, Nemačka, Austija), te sa EU platformom LINA community.

Program 18. BINA biće nastavljen 12. maja u 18 sati razgovorom Bratislava Toškovića i arhitekte, publiciste i autora Tarje Nurmi, koji će moderirati Danica Jovović Prodanović.

Tošković je studirao arhitekturu u Beogradu, ali je celu, sada već 30-godišnju karijeru, realizovao u Helsinkiju. Višestruko je nagrađivan za svoj rad koji obuhvata široki dijapazon funkcionalno zahtevnih programa – od industrijskih zgrada, preko poslovnih i infrastrukturnih objekata, aerodromskog terminala, bolnica do objekata sporta i rekreacije, poput golf-kluba.

Posebno je ponosan na Veliku nagradu arhitekture za životno delo, koju mu je dodelilo Udruženje arhitekata Srbije 2021.

Tošković u radu polazi uvek od konteksta, lokalne sredine, potreba budućih korisnika, a istovremeno se i igra, nekada čak i nadmudruje sa sobom i drugima. Upravo je to ono “nešto” što doprinosi da njegovi projekti odišu radošću i lakoćom stvaralaštva, navedeno je u pratećem tekstu.

*Foto: Aleksandar Gazibara

(SEEcult.org)

 

Total
0
Shares