A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Jakovo dobija izlaz na autoput

Jakovo dobija izlaz na autoputDo kraja ove godine trebalo bi da se završi izgradnja ulivno-izlivnih rampi na autoputu Beograd-Obrenovac kod Jakova, čime će ovo naselje i njegova industrijska zona dobiti direktan pristup autoputskoj mreži. Projekat izgradnje pristupnih rampi koje će povezati autoput “Miloš Veliki” sa putem Surčin-Jakovo vredan je 3.3 miliona evra, a radove izvodi kineska kompanija “CCCC”.

Deonica autoputa “Miloš Veliki” između Beograda i Obrenovca dugačka je 16 kilometara, ali nema nijedno isključenje na čitavoj svojoj dužini, čime je njena dosadašnja funkcija bila isključivo tranzitna, iako je besplatna. Propust koji je napravljen u planiranju ove saobraćajnice ostavio je oko 30.000 stanovnika bez koristi od novog autoputa, a posebno je pogođen potencijal za razvoj industrijskih zona i logistike. Izgradnjom obostranih ulivno-izlivnih rampi na autoputu kod Jakova ostvariće se direktna veza za više surčinskih naselja, a autoput dobija i pristupnu funkciju. Novo isključenje trebalo bi između ostalog da pomogne izmeštanje teretnog transporta i kamiona sa lokalnih puteva.

Sama petlja u Jakovu gradi se na postojećem denivelisanom ukrštanju autoputa i magistrale, ali će se dodavanjem pristupnih rampi ovo ukrštanje pretvoriti u petlju. Sastojaće se od bočnih rampi koje se spuštaju paralelno sa autoputem i sa lokalnom saobraćajnicom Surčin-Jakovo formiraju četvorokrake raskrsnice. Ukupno se gradi četiri dugačke rampe na nasipu, ulivna i izlivna rampa za svaki smer, gde je dužina krakova od 420 do čak 670 metara. Petlja i njene rampe će po propisima biti adekvatno osvetljene, a za vozače planirano je postavljanje standardnih znakova, kao i horizontalnih obaveštenja i oznaka na kolovozu.

Investitor ovog projekta je Republika Srbija preko Puteva Srbije, a projektant je preduzeće Šidprojekt d.o.o. iz Šida. U prilogu pogledajte lokaciju i prikaz izgleda buduće petlje u Jakovu.

Total
0
Shares