A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

“SMALL REBOOTS BY JAPANESE ARTISTS” izložba japanskih umetnika u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Datum objave:10.08.2022

Pročitano:211 puta

Datum održavanja:

12.08.2022 – 28.08.2022

Lokacija: Novi Sad

“SMALL REBOOTS BY JAPANESE ARTISTS” izložba japanskih umetnika Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama,
Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko

Kustosi: Tomohiro Okada (Japan), Ksenija Marinković (Srbija)

Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Dunavska 37, Novi Sad

Otvaranje izložbe – petak,12. avgust 2022. u 20 časova


Prezentacija i predavanje japanskih umetnika – ponedeljak. 15. avgust 2022. u 12 časova

U okviru Desetog festivala “Dunavski dijalozi”, koji je deo zvaničnog programa “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće otvorena izložba pet japanskih umetnika pod nazivom “Small Reboots”.

 

Izložbu realizuje galerija Bel Art kao rezultat saradnje kustosa iz Srbije i Japana – Ksenije Marinković i Tomohira Okade, koji će predstaviti radove pet umetnica i umetnika – Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko. Reč je o autorkama i autorima koji su do sada svoje radove predstavljali u prestižnim svetskim institucijama kao što su MOMA Njujork, Fondacija Luj Vuiton Pariz, Ars Electornica festival u Lincu itd.

Izložba je deo zvaničnog programa obeležavanje 140 godina prijateljstva Srbije i Japana te će Izložbu svečano otvoriti ambasador Japana NJ.e.g.KACUMATA Takahiko u prisustvu umetnika i kustosa iz Japana, dok će u ponedeljak 15. avgusta u 12 časova u kino sali MSUV japanski umetnici održati prezentacije o svom radu.

Predstavićemo pet japanskih umetnika čiji je rad fokusiran na interakciju između čoveka i hibrida, istražujući različite medije, ali i preispitujući pitanja poput ljudske reprodukcije, regenerativne medicine, iskustva proširene realnosti, postojanosti materijalnog sveta… Koncept istražuje i širok spektar medija – video, nove medijske umetnosti, instalacije, skulpture… Društvo izobilja i kontrole suočilo se sa opasnim uljezom, virusom, koji je uticao na to da preispitamo svoje prioritete i poziciju najmoćnije vrste na planeti, u svetlu materijalnog i intelektualnog nasleđa i tehnoloških resursa kojima raspolažemo. U svetlu posthumanizma promišljamo šta treba da ostavimo iza sebe. Da li je ovo trenutak kada možemo da kliknemo zajedno i da pokrenemo naš svet u željenom smeru. Savremeni umetnici koji su se uvek suočavali sa vremenom, stvarajući sa novim znanjem i tehnologijom, daju nam „Small Reboots“ koje za nas prevazilaze „Great Reset“. Njihove realizacije i ideje omogućuju nam da se i sami suočimo sa novim vremenom. Izložba će podeliti seme našeg „Small Reboot-a” predstavljanjem dela umetnika iz Japana koji su osvojili naprednu oblast u prožimanju duha Istoka i Zapada, kulture i najnovije tehnologije, rekli su o izložbi kustosi Tomohiro Okada i Ksenija Marinković.

Koncept takođe istražuje širok spektar medija – video, nove medijske umetnosti, instalacije, skulpture…

OKADA Hiroko – savremena umetnica
Scenariji života i seksualnosti, i nove vrednosti ljudi koji ih okružuju, predstavljeni su kao vizija budućnosti, zasnovana na scenarijima koje razmatra napredna medicinska nauka.

KODAMA Sachiko – medijska umetnica i informatičar
Njene skulpture vešto koriste hemijske fenomene kao što su magnetne tečnosti i promene svetlosti.

IŠIZUKA Takanori – savremeni umetnik
Skulpturalna instalacija predstavlja kutak Japana pod Velikim resetovanjem.

HASEGAVA Ai – medijska umetnica i dizajnerka
Scenariji razmatrani iz napredne medicinske nauke predstavljaju vrednosti života i seksualnosti.

HAJAŠI Tomohiko – medijski dizajner i strateg
Robot za telekomunikaciju, kreiran da pomogne medijskim umetnicima, dizajnerima i njihovim porodicama da prevaziđu razdvojenost izazvanu zemljotresom 2011.

Projekat je podržala EU Japan Fest Fondacija.

Izložba traje od 12. do 28. avgusta 2022. godine.

Total
0
Shares