A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Rekonstrukcija zgrade Trećeg osnovog suda

Rekonstrukcija zgrade Trećeg osnovog sudaMinistarstvo pravde Republike Srbije priprema projekat rekonstrukcije i dogradnje Trećeg osnovnog suda u Beogradu, uz modernizaciju i povećanje postojećih kapaciteta na predmetnoj lokaciji. Treći osnovni sud nalazi se u bloku 9a na Novom Beogradu i baš za tu namenu je i izgrađen 1978. godine u stilu tada modernog brutalizma. Objekat trenutno ima oko 5.900m2 bruto površine i sastoji se od dve atrijumske celine različite spratnosti (Su+Pr+4+Pk i Su+Pr+2), a pozicioniran je kao slobodnostojeći u delu bloka uz Bulevar Mihajla Pupina. Nakon rekonstrukcije površina objekta biće povecna na 7.370m2, a novi kvadrati nalaziće se u okviru dograđenog sprata na nižem traktu objekta i proširenjem suterenskog prostora.

Iako nekada reprezentativno zdanje moderne arhitekture, neodržavanjem zgrada Trećeg osnovnog suda dovedena je u jako loše stanje, a pregledom objekta uočena su značajna oštećenja na krovu i na fasadi objekta, a suteren je više puta plavljen tokom velikih kiša. Dodatno, slabe termoizolacione karakteristike fasadnih materijala i stolarije objekat čine posebno energetski neefikasnim. Pored podizanja energetskih standarda u objektu, njegovom dogradnjom i novim funkcijama biće značajno unapređen proces rada i unutrašnje komunikacije.

Nadogradnja trećeg sprata iznad dela objekta sa spratnošću Su+P+2, planirana je kao novi prostor Trećeg osnovnog tužilaštva sa svim potrebnim pratećim sadržajima. Planirano je da se da se istražni kabineti tužilaštva i sudnice direktno povezu liftovima sa pritvorskim jedinicama u suterenu, čime bi se olakšalo funkcionisanje i skratilo kretanje kroz objekat. Pored planirane dogradnje trećeg sprata na nižem traktu objekta, proširenja su planirana i u okviru suterena. Za potrebe arhive površina suterenskih prostorija biće povećana sa 693 na 1071 m2, a biće urađena i velika rekonstrukcija šalter sale u prizemlju. U okviru planiranih radova na parceli će biti izgradjeno i 23 dodatna parking mesta.

Urbanistički projekat za ovu investiciju naručilo Ministarstvo pravde, dok je projektovanje obavio biro “Almis Company” iz Beograda. U prilogu pogledajte 3D prikaze planirane rekonstrukcije i dogradnje zgrade Trećeg osnovnog suda na Novom Beogradu.

Total
0
Shares