A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Predstavljeno idejno rešenje za BIO4 Kampus

Predstavljeno idejno rešenje za BIO4 KampusNedavno je završen urbanističko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje novog BIO4 Kampusa, jedinstvenog nacionalnog centra, koji će u jednoj celini integrisati nekoliko visokoskolških i naučno-istraživačkih ustanova sa komplementarnim sadržajima. BIO4 je skraćeno ime i predstavlja četiri ključne oblasti: biomedicina, bioinformatika, biotehnologija i biodiverzitet. Otvoreni konkurs za dizajn idejnog rešenja raspisan je prošle godine, a ugovor za izradu idejnog projekta za lokacijske uslove A faze izgradnje BIO4 Kampusa dodeljen je beogradskom preduzeću za inženjering “Bekament”. Ugovor za predmetnu uslugu sa izabranim ponuđačem zaključen je 18. aprila 2022. godine i u toku je njegova realizacija, uključujući i saradnju projektanata sa budućim korisnicima, kako bi se kvalitetno pripremila potrebna tehnička i projektna dokumentacija.

Projekat BIO4 Kampusa zamišljen je kao višefazni projekat koji će se na kraju prostirati na čitavih 20 hektara, a u jednoj celini će integrisati nekoliko visokoškolskih i naučno-istraživačkih ustanova. Ukupna bruto površina prve faze iznosiće 110.000m2, uključujući nove i moderne objekte za Bioloski i Farmaceutski fakultet, kao i deo za bioinženjering sa Tehnološko-metalurškog fakulteta. Lokacija centra nalazi se prekoputa postojećeg vojnog kompleksa “Torlak” u naselju Kumodraž. Pored visokoškolskih ustanova, kompleks će integrisati čak osam nacionalnih istaživačkih instituta, ali i naučno-tehnološki park sa predstavnistvima privrede i privatnog sektora. Cilj je da se postigne sinergija kroz koncentraciju resursa i infrastrukture, kako bi se išlo u susret razvoju modernih pravaca nauke, inovativnih ideja i multidisciplinarnih tehnologija.

U prvoj fazi realizacije biće izgrađeni objekti za tri fakulteta, objekti za smeštaj instituta, konferencijski centar, krilo naučno-tehnološkog parka Beograd, centar za eksperimente na životinjama (vivarijum), kao i dva komercijalna objekta za iznajmljivanje privredi i smeštaj gostiju kampusa. Komercijalni objekti bili bi u vlasništvu kampusa, pa bi obezbeđivali dodatne prihode za projekat. Sve osnovne funkcije kompleksa biće realizovane u prvoj fazi, dok se u narednim fazama planira samo povećavanje kapaciteta. Dodatno, u okviru BIO4 Kampusa planirana je i nacionalna baza genetskih resursa (biobanka) sa velikom količinom podataka, od mikroorganizama i biljaka, preko životinjskih do ljudskih gena, što ce u eri biotehnologije biti vitalni nacionalni resurs.

Početak radova na izgradnji Kampusa se očekuje u prvoj polovini 2023. godine, a završetak faze „A”, veličine oko 110.000 kvadratnih metara sa oko 1.500 parking mesta, planirano je u prvoj polovini 2025. godine. Planirana investicija države u fazu „A” BIO4 Kampusa se procenjuje na oko 190 miliona evra za izgradnju, i oko 100 miliona evra za opremu, dok se u budućnosti značajne investicije očekuju i od privatnog sektora. Globalno bioekonomsko tržište će u narednih nekoliko godina biti vredno više od hiljadu milijardi dolara, a ovaj centar treba da obezbedi da Srbija bude aktivni učesnik na tom tržištu.

Detalji projekta biće poznati nakon završetka projektne dokumentacije, a u međuvremenu pogledajte 3D prikaze idejnog rešenja.

Total
0
Shares