A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Poziv na FAKI 2023 – Radikalne ljubavi

28.11.2022 | 13:27

Poziv na FAKI 2023 – Radikalne ljubavi


Organizatori 26. Festivala alternativnog kazališnog izričaja (FAKI) u Zagrebu koji će 2023. godine obraditi temu “Radikalne ljubavi”, dotičući čežnju koju svi imamo, pozvali su zainteresovane umetnike, aktiviste, istraživače i pozorišne kritičare da se prijave za učešće.

Rok za prijavljivanje je 14. decembar (prosinac) do ponoći, preko onlajn formulara koji se nalazi ovde.

Ako volimo, onda STVARNO VOLIMO.
LJUBAV MORA BITI RADIKALNA !

“U svetu koji prečesto brka ljubav i nasilje, moramo postaviti pitanje: Kako možemo živeti u dubljem odnosu poštovanja jedni s drugima i s planetom?

Ljubav je vitalni puls u našim životima. No ipak, snaga naše želje za njom retko nas navodi da radikalno promenimo svoje načine voljenja. Koliko god se upuštali u ljubav, čini se da naši napori nalikuju maštariji. Na izvoru poteškoća da poboljšamo svoj pogled prema ljubavi leži konfuzija o tome šta mislimo kad koristimo reč “ljubav”:
Rečnici definišu ljubav pre svega kao intenzivno osećanje duboke naklonosti prema drugoj osobi, s tendencijom naglašavanja romantične ljubavi. Međutim, nadmoć romantične ljubavi potiskuje mnoge njene stvarne aspekte. U nedostatku uobičajeno adekvatnog opisa ljubavi, umeće voljenja čini se zaogrnuto romantičnom misterijom i postaje nematerijalni fenomen.

Utapajući se u svakodnevnom nasilnom pokolju, svet nudi tako malo mogućnosti za stvarno razumevanje ljubavi. U medijima i vestima, na našem radnom mjstu i u domaćinstvima, u našim intimnim odnosima, među religijama i u političkoj sferi, vidimo malo naznaka da ljubav može transformisati naše postojanje, podstaći odluke i dati hrabrosti da učinimo potrebne promene u svetu u kojem živimo. živeti u.

Reč “radikalan” potiče od latinske reči rādīx, što znači koren.

RADIKALNA LJUBAV uključuje rast iz naših korena.

RADIKALNA LJUBAV podrazumeva negu i metamorfozu.

RADIKALNA LJUBAV treba aktualizirati ljubav, ostvariti ljubav u riječima i đelima.

RADIKALNA LJUBAV mora biti čin volje – namera i akcija – usmerena i na pojedinca i na kolektiv.

RADIKALNA LJUBAV JE REVOLUCIJA!”, poručili su organizatori 26. FAKI, koji će biti održan od 22. do 28. maja 2023.
 
Temom “Radikalna ljubav”, FAKI predlaže platformu za umetnike/ice da istražuju npr:

– Kako radikalna ljubav predstavlja poseban način otpora?
– Kako je radikalna ljubav predstavljena kroz povest, u pričama i tradicijama?
– Kako se radikalna ljubav izražava u društvenom, materijalnom i virtuelnom svetu(ovima)?
– Kako se radikalna ljubav može praktikovati unutar kreativnog procesa i na pozornici?
– Kako možemo praktikovati ljubav u trenutnoj društveno-političkoj klimi?
– Kako se radikalna ljubav isprepliće sa svim vrstama pokreta za društvenu pravdu – jednakost polova, rasnu pravdu, migraciju, zdravstvenu pravdu, klimatske promene, ekonomsku pravdu itd.
– Kako radikalna ljubav može pomoći u pomirenju vlastitih, društvenih i planetarnih potreba?
– Kako nas radikalna ljubav može odvesti u zoru queer utopije u kojoj se svako može ponovno otkriti onkraj kolonijalizma, kapitalizma, patrijarhata i obavezne cisheteronormativnosti?
– Kako radikalna ljubav može ukazati na načine isceljenja od trauma koje su naneli represivni sistemi?
– Kako radikalna ljubav može izraziti solidarnost s potlačenim grupama?
– Kako radikalna ljubav vraća nečije telo i intimu?
– Kako erotika može biti izvor osnaživanja?
– Kako se radikalna ljubav manifestuje među generacijama?
– Kako radikalna ljubav može dovesti u pitanje status quo i ojačati naše razumevanje zajednice?

– Postoje li granice radikalne ljubavi?

Umetnici, aktivisti, istraživači i pozorišni kritičari iz cele Evrope i šire okupiće se u bivšoj fabrici lekova Medika i na drugim lokacijama u Zagrebu kako bi angažovali publiku i jedni druge kroz sastanke, događaje, radionice, izložbe, projekcije, otvoreni mikrofon i performanse. Ova lucidna, inventivna i velikodušna platforma usuđuje se shvatiti ljubav kao društvenu i političku transformativnu silu – artikulišući nužnost umetnosti da postane inkluzivnija i društveno odgovornija, politički osveštenija, osetljivija prema ljudima i neljudima. Ova zajednička platforma je neophodan organizam, ogromno gnezdo poput mrava koje priča, deli, uči, raste…

FAKI poziva na predloge za pozorišne predstave, fizički teatar, suvremeni ples i cirkus, performanse za decu, site-specific performanse, slam poeziju, manifeste, predavanja-performanse, kratke filmove, instalacije, radionice ili bilo koji drugi oblik izražavanja. Otvoren je za sve žanrove, formate i vremena izvođenja, te rad u nastajanju i gotove kreacije smatramo jednakima. Predlozi za kratku (jednonedeljnu) rezidenciju takođe su dobrodošli.

Festival poziva umetnike koji balansiraju između svojih umetničkih izraza i političkih stavova, artikulišući antiopresivne poruke unutar svojih narativa. Posebnu pažnju posvetiće predlozima koje daju marginalizovane grupe ili u saradnji s njima.

Aktivisti, istraživači i pozorišni kritičari dobrodošli su podeliti svoje iskričave vizije kroz predavanja i radionice. Razgovori sa i između učesnika i publike biće sastavni dio 26. izdanja FAKI.

FAKI traži i pozorišne kritičare koji će pomoći u pokretanju rasprava nakon predstava, ponuditi određene vrste povratnih informacija, napisati kritike i dovesti festival prema širem diskursu izvan vlastitog mehurića.

FAKI Festival pokriva sve razumne troškove za prezentaciju prihvaćenih radova, koji mogu uključivati:

– troškovi putovanja do 200 € za pojedince i do 400 € za grupe, preferiraju se održive opcije prevoza (autobus, vlak, zajednički automobil)
– zajednički smeštaj u AKC Medika i zdravi veganski obroci tokom trajanja festivala
– tehnička podrška
– foto i video dokumentacija nastupa
– promocija kroz festivalsku mrežu
– prostor za probe / rezidenciju (ukoliko je potrebno)
– dramaturgijska podrška i/ili feedback (ukoliko je potrebno)

Honorari umetnika/troškovi produkcije se nažalost ne mogu pokriti zbog ograničenih finansijskih sredstava. Festival će sarađivati sa svojim gostima tražeći sredstva iz drugih izvora (putem pisama podrške ili na neki drugi način).

Rok za predaju je četvrtak, 13. decembar 2022. do 23.59 (CET). Prijave poslate nakon roka neće biti prihvaćene.

Festival alternativnog kazališnog izričaja – FAKI nastao je 1998. godine kao odgovor na elitizam, ali i komercijalizaciju institucionalne kulturne sredine čija je politička i umetnička jednostranost bila hendikep nezavisnom, avangardnom, subverzivnom i eksperimentalnom delovanju pozorišnih i izvođačkih umetnika. Avangardna izvođačka istraživanja, inovativni zaključci i originalni postupci, potom politička i lična samosvest autora i autorki, te humanost ideje i poruke – predstavljaju okosnicu kriterijuma selekcije koja nastoji detektovati veze među različitim umetničkim praksama ne bi li na njima zasnovala umetničku strukturu festivala.

 

FAKI je antidiskriminatorni festival koji podupire radikalne promene društva kroz umetnost.

 

FAKI je program Autonomnog kulturnog centra Attack.

Kontakt za dodatne informacije: Faki@attack.hr (engleski, francuski, poljski ili hrvatski).
 
(SEEcult.org)

Total
0
Shares