A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Počinje obnova istorijskog zdanja Balkanske 53: Uskoro novi život zahvaljujući rekonstrukciji!

Kompleks u Balkanskoj 53 je dugo čekao na obnovu. Sada, nakon što je projekat dobio građevinsku dozvolu, izvođači će izvršiti temeljnu rekonstrukciju zgrade, uključujući formiranje protivpožarnog stepeništa i zamenu fasadnog omotača novim termoizolovanim materijalom.

Počeli radovi u Balkanskoj 53

Ova 14-spratna zgrada, izgrađena još 1960. godine, novo će dobiti život zahvaljujući modernim normativima za visoke objekte i energetsku efikasnost. Očekuje se da će radovi trajati 14 meseci, a zgrada će postati dom različitim administrativnim organima uključujući Upravu carina, Sektor za drugostepeni carniski i poreski postupak, Upravu za javni dug, Upravu za igre na sreću, Upravu za duvan, Upravu za slobodne zone i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU). Ovo će biti veliki korak ka oživljavanju istorijskog objekta u Beogradu, što će sigurno biti pozitivna promena za lokalnu zajednicu.

 

Pošto su još pre nekoliko meseci počele pripreme za rekonstrukciju kompleksa u Balkanskoj 53, projekat je u junu konačno dobio građevinsku dozvolu, čime je i otpočela obnova ovog četrnaestospratnog zdanja. Zgrada je izgrađena 1960. godine za potrebe smeštaja Građevinske uprave i centralne biblioteke JNA, kao deo reprezentativne administrativne zone na obodu Finansijskog parka. Posle neuspešnog pokušaja prodaje, objekat je prošle godine preuzelo Ministarstvo finasija, sa planom da budući korisnici budu Uprava carina, Sektor za drugostepeni carniski i poreski postupak, Uprava za javni dug, Uprava za igre na sreću, Uprava za duvan, Uprava za slobodne zone i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU).

Kako je proteklih 12 godina potpuno napušten, a pre toga samo parcijalno korišćen i neodgovarajuće održavan, za ponovno korišćenje potrebno je izvršiti temeljnu rekonstrukciju, uključujući i ispunjavanje modernih protivpožarnih normativa za visoke objekte. Objekat je spratnosti PO+PR+Ms+14, ukupne neto površine 8.741 m², a rekonstrukcija će minimalno uticati na originalni izgled i gabarite objekta. Spoljašnje intervencije primarno se odnose na formiranje novog spoljnog stepeništa, kao i zamenu fasadnog omotača novim termoizolovanim u skladu sa zahtevima energetske efikasnosti.

Istorijska zgrada Balkanske 53, izgrađena 1960. godine za potrebe smeštaja Građevinske uprave i centralne biblioteke JNA, nakon 12 godina napuštenosti je dobila novi život zahvaljujući temeljnoj rekonstrukciji. Ova četrnaestospratna zgrada će poslužiti kao dom za Upravu carina, Sektor za drugostepeni carniski i poreski postupak, Upravu za javni dug, Upravu za igre na sreću, Upravu za duvan, Upravu za slobodne zone i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU). Rekonstrukcija, koju je vrednu 18.7 miliona evra sa PDV-om, uključuje zamenu fasadnog platna.

Novo protivpožarno stepenište smešteno je uz jugoistočnu fasadu objekta prema Finansijskom parku, a povezujući čentrnaesti i treći sprat objekta služiće isključivo za evakuaciju ljudi u slučaju požara. Podizanje energetskog razreda podrazumeva i nešto uvećan fasadni omotač, pošto će ispod kamenih ploča na podkonstrukciji biti ugrađeno 15cm termoizolacionog materijala. Pored toga, biće kompletno zamenjena spoljna stolarija, naravno u skladu sa autorskom arhitekturom, uključujući prozore, balkonska vrata, fiksne staklene površine, kao i ograde na terasama. Zgrada nema garažu, pa će ispred objekta biti uređen parking na otvorenom.

Posao je dodeljen grupi izvođača predvođena kompanijom “Grading” iz Beograda, dok je vrednost radova ugovoprena na 18.7 miliona evra sa PDV-om. Radovi su planirani da traju 14 meseci od uvođenja izvođača u posao.

U prilogu pogledajte 3D prikaze i fotografije sa lica mesta, gde je počelo raščišćavanje objekta.

Total
0
Shares