A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Jubilej predstave Zašto je poludeo gospodin R?

06.12.2022 | 20:15

Jubilej predstave Zašto je poludeo gospodin R?


Jubilej predstave Zašto je poludeo gospodin R?

Nagrađivana predstava “Zašto je poludeo gospodin R?” Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića, biće izvedena 7. decembra 50. put na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, posle niza nagrada koje je osvojila od premijere u junu 2018. godine.

U premijernoj podeli su, uz Borisa Isakovića koji igra naslovnu ulogu, bili i Nataša Tapušković, Branko Cvejić (1946-2022), Dubravka Kovjanić, Milan Marić, Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Vesna Čipčić, Feđa Stojanović (1948-2021), Pavle Korać i Rade Stojiljković.

U jubilarnom, 50. izvođenju, igraju: Boris Isaković, Nataša Tapušković, Vojislav Brajović, Dubravka Kovjanić, Lazar Đukić, Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Vesna Čipčić, Irfan Mensur, Pavle Korać i Rade Stojiljković.

Predstava “Zašto je poludeo gospodin R?” zasnovana je na motivima istoimenog filma Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera o pritisku neoliberalnog sistema na pojedinca. Jelčić je izjavio da ne voli analogije, ali da su mehanizmi funkcionisanja države koja protežira neoliberalizam, fokusira se na pojedinca i stavlja teret na njega – vrlo slični onima u kojima živimo danas.

“Od pojedinca se nešto očekuje. On je fokus i našeg bavljenja u ovoj predstavi. Nije nas toliko interesovala Nemačka iz onog perioda, to je bio podsticaj da se bavimo našim vremenom”, rekao je Jelčić uoči premijere, navodeći da su Fasbinder i njegov film “Zašto je poludeo gospodin R…” (Warum läuft Herr R. Amok, 1970), dobitnik Zlatnog medveda na Berlinalu, ostavili na njega dubok trag, jer je to bilo prvi put u Nemačkoj da se tako radikalno secira društvo.

Predstava “Zašto je poludeo gospodin R?” nagrađena je na Festivalu “Dani satire Fadila Hadžića” u Zagrebu za režiju i najbolju mušku ulogu, na festivalu “Mostarska liska” u Mostaru osvojila je Gran pri za najbolju predstavu u celini, kao i nagrade za režiju i najboljeg glumca, na Festivalu mediteranskog teatra “Purgatorije” u Tivtu takođe je proglašena najboljom i donela nagrade Isakoviću i Jelčiću, na “Joakimfestu” u Kragujevcu dobila je Gran pri, na “Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru nagradu za najbolje glumačko ostvarenje Isakovića, a trijumfovala je i na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu, osvojivši nagradu “Ardalion” za najbolju predstavu, za režiju i za glavnu ulogu.

Predstava je učestvovala i na Bitefu, sarajevskom MESS-u, pozorišnom Kustendorfu, Borinim pozorišnim danima u Vranju, a gostovala je i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

*Foto: Maja Medić

(SEEcult.org)

Total
0
Shares