A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Izložba “31 SAN” Đurđe Garčević

Projekat “31 san” nastao je kao proizvod dugogodišnjeg traganja za najboljim načinom za predstavljanje snova, kroz različite medije. Đurđa Garčević teži slikovitom uobličavanju toka misli, ideja i događaja koji se dešavaju u snu. Na izložbi su predstavljeni radovi koji predstavljaju sponu između jave i sna.

Izložba je otvorena od 12. do 24. jula 2022. u Galeriji Doma omladine Beograda.

Đurđa Garčević

O izložbi

“Kad ustanemo, počinje život, kad zaspimo, počinje drugi život. Ovi životi ne razlikuju se mnogo. Međutim, ispremeštani su i prepliću se. Postoji izreka da se u snovima dešavaju stvari koje priželjkujemo na javi. Međutim, vremenom shvatamo da se u životu dešavaju stvari koje ni u snovima ne bismo pomislili.

U snovima razvrstavamo dešavanja iz budnog života. Objašnjavamo sebi stvari koje nam nisu sasvim jasne u stvarnosti. U podsvesti se one kombinuju na novi način. Kada sanjamo, saznajemo o svojim osećanjima, spoznajemo sebe i svoje emocije. U snovima stičemo inspiraciju za stvarnost. Tada, nakon snova, ljude i događaje iz stvarnosti smeštamo u drugačije priče i život dobija novu logiku. Snovi nam pružaju novi način sagledavanja stvarnosti.

Smatra se da je potrebno razmatrati stvari iz drugog ugla. Važno je staviti se u tuđe cipele. Na taj način naš rezon postaje širi, bolje razumemo ljude, dešavanja, sopstvenu i tuđu stvarnost. Ipak, ljudi su satkani od ličnih iskustava. Da bismo razumeli druge, moramo se približiti njihovim čulima i doživljajima. Snovi mogu biti naš način da tragamo za sopstvenim odgovorima i da stvari vidimo jasnije.

Neke stvari vremenom spoznajemo kroz iskustvo. Potom ih možemo predviđati prema svom instinktu. Često, ipak, nedovoljno verujemo sopstvenoj intuiciji. Iako postoje obrasci dešavanja u životu, život je nepredvidiv. Iznenadi nas, izbaci iz koloseka, i nauči nas lekciju. Život nas primorava da pronađemo nova rešenja i načine da se nosimo sa iznenađenjima.

Zato pamtim svoje snove, crtam ih, zapisujem i vraćam im se u svakodnevnom životu. Iz snova crpim iskustva za budni život.

Nedorečene razgovore sa jave nastavljam i zaključujem u snu. Prepoznajem i razumem osećanja koja nisam razumela budna. Događaji se nastavljaju, objašnjavam sebi situacije, tuđe i sopstvene reči. Razumem nijanse i različitosti svih postupaka. Odlazim na razna mesta, ona na kojima sam već bila i ona na kojima nisam. U snovima stvaram nove odnose s ljudima i nova osećanja za njih. Sukobljavam se i volim na nove načine. Ponekad, snovi iščeznu u prvim trenucima budnog života, ali osećaj iz sna me prativ čitav dan. Delovi sna se polako javljaju tokom dana. Zahvaljujući snovima bolje razumem život, idem dalje i vraćam se, sigurnija sam, jer donekle mogu da predvidim šta me čeka.

Golem je krug gde zajedno večeraju snovi i stvarnost. Čini mi se da se mi, ljudi, njima pridružujemo i među sobom jače povezujemo.”

Đurđa Garčević je industrijski dizajner sa snažnim interesovanjem za konceptualnu umetnost, snove i istraživanje prirode. Na smeru industrijskog dizajna i vizuelnih umetnosti, njenu odluku za usmerenje pokreće interesovanje za udruživanjem umetnosti i nauke. Od deteta koje oblikuje žicu i pravi sebi igračke u autoservisu svog dede, postala je dizajnerka. Ona se sada trudi da kroz dizajn reši probleme sa kojima se svet suočava danas. Kroz ilustracije pokušava da sprovede snove i ideje u nešto korisno, da proizvodima da ličnost i dodatnu vrednost.

Total
0
Shares