A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Donatorski koncert za azil za kuce i mace

28.10.2022 | 03:38

Donatorski koncert za azil za kuce i mace


Donatorski koncert za azil za kuce i mace

Donatorski koncert za azil za kuce i mace “Pro anima” biće održan 29. oktobra u Centru lepih umetnosti Guarnerius, a učestvuju učenici muzičkih škola “Mokranjac”, “Dr Vojislav Vučković”, “Davorin Jenko” i “Josif Marinković”.

Na programu koncerta “Deca svetlosti” su kompozicije japanske autorke Karen Tanaka.

Projekat je inspirisan zbirkom kompozicija “Children of light” za klavir Karen Tanaka i namenjen je deci. Muzički komadi iz zbirke posvećeni su ugroženim životinjskim vrstama, čija su imena preuzeta sa Crvene liste (RedList) koju je sačinila najveća i najstarija globalna ekološka organizacija IUCN – International Unionfor Conservation of Nature, 1996. godine.

Mladi pijanisti, učenici muzičkih škola “Mokranjac“, “Dr Vojislav Vučković“, “Davorin Jenko“ i “Josif Marinković”, ispričaće svoju priču o ugroženim životinjama i odsvirati po jednu kompoziciju. Priču će pratiti snimljeni zvuci životinja, a koncertni nastup pratiće projekcija filmova o ugroženim životinjskim vrstama. Donacije s koncerta namenjene su Prihvatilištu za napuštene životinje “Pro anima“.

Prihvatilište za napuštene životinje “Pro anima” nalazi se u Zaklopači i više od pola veka je sklonište za odbačene i ugrožene životinje.

Foto: Congerdesign/Pixabay

Čuvena jugoslovenska balerina Mira Sanjina, velika ljubiteljka životinja, čuvala ih je i štitila koliko je mogla u svojoj vikendici u Zaklopači. Pred kraj života poklonila je svoj posed Društvu za zaštitu životinja i prirode Đurđevo, koje zatim odlučuje da ga pokloni sadašnjoj vlasnici prihvatilišta Marici Toma, profesorki nemačkog jezika u penziji, koja se celog života bavila zaštitom životinja.

Odlazeći svakog dana na posao u grad nailazila je na životinje pored puta, pse i mačke, gladne, promrzle ili povređene i donosila ih kući. Njihov broj je polako rastao i na nagovor gradske veterinarske inspekcije, iako to nije nameravala, početkom 2011. godine osnovala je Udruženje “Pro anima“ (u prevodu: za dušu).

Cilj tog prihvatilišta je da pomogne odbačenim i napustenim životinjama i da im pronađe dom kakav zaslužuju. Svako prihvatilište bi trebalo da bude samo privremena stanica u životu nekog psa ili mačke jer oni žele da budu sa ljudima. Trenutno se u prihvatilištu nalazi oko 90 pasa i 60 mačaka koji čekaju na svoje nove vlasnike.

Donatorskim koncertom, koji spaja umetnost, humanost i mladost, želi se pomoći i podržati rad “Pro anime” jer dugo i požrtvovano radi svoj posao i opstaje upravo zahvaljujući donacijama.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares