A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Austrijska organizacija Female Founders pokrenula novi fond za žene preduzetnice Fund F, prikupljeno već 12,5 miliona evra

Female Founders, austrijska organizacija koja podržava žensko preduzetništvo kroz akcelatorske i liderske programe, događaje i umrežavanje, osnovala je krajem oktobra novi fond pod nazivom Fund F, namenjen isključivo ženama preduzetnicama.

Prema podacima Federalnog ministarstva rada i privrede (Federal Ministry of Labor and Economy – BMAW) Austrija ima najveći procenat ženskih startapa u Evropskoj uniji. Ipak, Fund F, koji je do sada prikupio 12,5 miliona evra od planiranih 20, prvi je fond formiran u Austriji samo za žene preduzetnice

Fond je prikupio sredstva od banke Raiffeisen-Landesbank Steiermark, VC fonda Speedinvest i banke austrijske savezne vlade Austria Wirtschaftsservice. Među investitorima fonda su i Hansi Hansmann iz Hanswomen Group, kao i osnivači aplikacije Runtastic i aplikacije za učenje jezika Busuu.

Kako tvrde suosnivačice Female Founders-a, Lisa-Marie Fassl i Nina Wöss, Fund F je takođe prvi fond u zemlji koji ima ženski generalni partnerski tim.

Tokom prethodnih godinu dana nekoliko fondova širom Evrope investiralo je u startape sa ženskim osnivačkim timovima, kao što su nemački fond Auxxo, koji je prikupio 15 miliona dolara, francuski fond Sista (100 miliona dolara), te Pink Salt Ventures iz Velike Britanije. Međutim, prema rečima Lisa-Marie Fassl, treba još dosta toga uraditi kako bi se podržale kompanije čiji su osnivači i vlasnici žene.

„Tokom poslednjih šest godina, stvarajući Female Founders, imali smo dodirnih tačaka sa stotinama tech preduzetnika sa celog kontinenta. Radeći sa njima i podržavajući ih u njihovim naporima za prikupljanje sredstava, došli smo do zaključka da je potrebno više raznolikosti kada su obe strane u pitanju, odnosno i među osnivačima i investitorima”, rekla je Fassl.

Fassl takođe naglašava da još uvek nije dovoljno sredstava usmereno ka ženama preduzetnicima uprkos tome što se poslednjih nekoliko godina sve više ulaže u njih.

„Često nas pitaju o konkurenciji u ovom prostoru i da li nema već dovoljno fondova koji su foksuirani na žene. Iskren i jasan odgovor jeste ’Naravno da nema’. S obzirom na mogućnosti, tržište bi definitivno moglo da usmeri stotine miliona ka mešovitim timovima”, dodala je Fassl.

Kako je saopšteno, Fund F planira u naredne četiri godine da investira u 25 do 30 kompanija koje su u pre-seed i seed fazi i imaju najmanje jednu ženu među osnivačima. Sredstva koja će kompanijama biti na raspolaganju u okviru incijalnih tiketa variraće između 100.000 i 400.000 evra, dok će 50 odsto fonda biti sačuvano za naredne runde. Takođe, Fassl napominje da kompanije moraju imati digitalne i skalabilne poslovne modele koji imaju mogućnost da zarade novac, ali imaju i pozitivan uticaj na svet. 

Primarni fokus fonda biće oblasti koje su specijalnost Fassl i Wöss – climate tech, femtech, healthtech, fintech, insurtech i HR tech. Ipak, istaknuto je da je Fund F otvoren i za pružanje podrške startapima iz drugih oblasti.

Uprkos tome što im je investicioni pristup usresređen na celu Evropu, veliki deo novca planiraju da usmere ka austrijskim startapima. Kako kaže Fassl, određena količina sredstava će definitivno ići u Austriju, budući da znaju da tamošnji ekosistem ima mnogo toga da ponudi. Naime, prema podacima koje je izneo Austrian Startup Monitor, više od 35 odsto svih novoosnovanih preduzeća u Austriji imalo je bar jednu ženu u osnivačkom timu u protekloj godini. Takođe, žene čine 18 odsto od ukupnog broja osnivača startapa, što predstavlja napredak u odnosu na 12 odsto 2018. godine. 

Fund F je već investirao u nekoliko projekata, međutim, još uvek nisu objavljena imena kompanija u koje je uložio sredstva. Krajem oktobra, osnivačice fonda su sugerisale da će u narednih nekoliko nedelja otkriti kome su otišle prve investicije.

 

*Izradu ovog teksta finansirao je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj – inovacije.gov.rs.

Total
0
Shares