A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Andrea Vamos „Country for sale“

Namera Andrea Vamosa, francuskog umetnika sa jugoslovenskim nasledjem je da svedoci i stvori kolektivno sećanje.

Od 2015. godine u Crnoj Gori se dešava intenzivna preobrazba pejzaža, zbog izgradnje turistickih zona. Izgradnjom ovih veštackih raja, prirodna lepota se menja i gubi deo identiteta i istorije zemlje.

Odabirom priobalnih mesta osudjenih na nestanak, umetnik namerava da konstituiše pejzažni porodicni album sa vidljivim i nevidljivim delovima. Korišćenje pokrivaca za preživljavanje kao izvora zaštite simbolizuje potrebu za zaštitom i ocuvanjem krhke prirode koja će uskoro biti uništena. Zlatna i srebrna iskra pokrivaca za preživljavanje ukazuju na važnost cuvanja blaga i pamćenja ovih mesta.

Dalje istražujući izmedju napuštenosti i zaštite, umetnik koristi nekoliko tehnika: fotografije instalacije sa pokrivacima za preživljavanje, i iste štampane na pokrivacu za preživljavanje u punoj velicini, kao i diptih fotografije štampane i na bariti i na pokrivacu za preživljavanje. Ovo je proces zaštite prirode i zaštićene prirode.

Ovaj projekat postavlja pitanje budućnosti ovih mesta i neophodnog uvažavanja svedocanstva o temporalnosti i prolaznosti stvari.

Izložba traje od 19.7. do 30.7.2022.

Total
0
Shares