A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

54. BEMUS zavodi… Terfel za početak

31.10.2022 | 13:14

54. BEMUS zavodi… Terfel za početak


54. BEMUS zavodi... Terfel za početak

Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) nude od 1. do 15. novembra nastupe izvođača u širokom stilskom rasponu – od muzike renesanse i baroka do savremenih ostvarenja, a među najvećim zvezdama najavljeni su pijanista Ivo Pogorelić, korejska violinistkinja Bomsori Kim i velški bas-bariton Brin Terfel, koji će i otvoriti 54. izdanje tog festivala.

Proslavljeni velški bas-bariton Brin Terfel otvoriće program 54. Bemusa u Kolarčevoj zadužbini, uz Festivalski orkestar “Virtuozi”, dirigenta Bojana Suđića i sopran Sofiju Petrović, najavili su organizatori iz Centra beogradskih festivala (Cebef). Na programu su najlepše numere iz opera Riharda Vagnera (Majstori pevači, Tristan i Izolda, Valkira), Betovena (Fidelio), Boita (Mefistofel), Verdija (Magbet), Geršvina (Porgi i Bes), kao i iz mjuzikala Violinista na krovu, Mačke, Kamelot i Les Miserables (Jadnici).

Bryan Terfel, foto: Mitch Jenkins/Deutsche Grammophon

Brin Terfel je jedan od vodećih operskih umetnika i “vagnerijanaca” današnjice. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su Gremi, Classical Brit i Gramophone Award, uz diskografski opus koji obuhvata opere Mocarta, Vagnera i Štrausa i više od 15 solističkih albuma. Takođe, Terfel je proglašen za komandanta Britanske imperije (CBE) za zasluge u operi 2003. godine, odlikovan je Kraljičinom medaljom za muziku 2006. i dobio je titulu viteza za zasluge u muzici 2017. U Austriji je dobio najviše pevačko zvanje “kammersanger”.

Debitovao je na međunarodnoj operskoj sceni 1991. godine u Teatru La Mone u Briselu. Iste godine je debitovao u SAD u Operi Santa Fea (u ulozi Figara). U njegove najznačajnije uloge tokom bogate karijere spadaju Mefisto (Faust), Leporelo (Don Đovani), Jovan (Saloma), Đani Skiki, Nik Šedou (Život razvratnika), Volfram (Tanhojzer), Balstrod (Piter Grajms) i Četiri zlikovca (Hofmanove priče), pored mnogih drugih.

Terfel je obeležio 50. rođendan i 25 godina profesionalne karijere gala koncertom u Rojal Albert Holu, koji je vodila holivudska zvezda Majkl Šin. Obeležavanje je nastavljeno u Velškom Milenijumskom centru u Kardifu.

Njegovi nedavni nastupi uključuju uloge: Balstroda u Bečkoj državnoj operi i Kraljevskoj operi Kovent Garden, Holanđanina u Bečkoj državnoj operi, debi u ABAO Bilbao operi, Falstafa u Ciriškoj operi, Bavarskoj državnoj operi u Minhenu i na festivalu Grange Park Opera, Skarpija (Toska) u Pariskoj nacionalnoj operi i Nacionalnoj operi Bukurešta, Don Pizara (Fidelio) u Šlosbergu, Svinija Toda u Ciriškoj operi i Borisa Godunova u Berlinskoj državnoj operi i Kraljevskoj operskoj kući. Pored svečanog otvaranja Milenijumskog centra u Velsu, gde je nastupao u specijalnom koncertnom izvođenju opere Toska u ulozi Skarpije sa ansamblom Velške nacionalne opere, Terfel je nastupao i na BBC Last Night of the Proms  i Royal Variety Show, zatim na Gala koncertu sa Andreom Bočelijem u Central parku u Njujorku, a učestvovao je i na specijalnom Božićnom koncertu i TV prenosu Metropoliten opere Met Stars Live in Concert iz katedrale Brekon u Velsu.

Nedavno je nastupao na seriji koncerata sa Nacionalnim orkestrom Bretanje u Renu i Parizu, kojima su obeleženo 250 godina Betovenovog rođenja sa orkestarskim aranžmanima Betovenovih keltskih kompozicija.

Među zvezdama 54. Bemusa, organizovanog pod sloganom “Zavodljivo… kao muzika!”, najavljen je i proslavljeni hrvatski pijanista Ivo Pogorelić, koji će nastupiti 7. novembra na Kolarcu programom Šopenove muzike sa svog najnovijeg CD-a u izdanju “Dojče gramofona”.

Bemus će premijerno predstaviti beogradskoj publici dva istaknuta mlada umetnika: korejska violinistkinja Bomsori Kim, pobednica brojnih takmičenja, biće solistkinja na koncertu Simfonijskog orkestra RTS-a 5. novembra, pod dirigentskom palicom Manuela Lopeza-Gomeza iz Venecuele, a španski pijanista Martin Garsija Garsija, laureat prošlogodišnjeg Šopenovog konkursa u Varšavi, zatvoriće 54. Bemus uz Festivalski orkestar “Virtuozi”.

Vojvođanski simfonijski orkestar nastupiće 12. novembra pod upravom svog šefa-dirigenta Aleksandra Markovića, uz soprana Majdu Hundeling iz Nemačke i tenora Jana Vacika iz Češke.

U Kolarčevoj zadužbini nastupiće i Nacionalni kamerni hor “Madrigal – Marin Konstantin” iz Rumunije 2. novembra, koji se predstavlja muzičko-vizuelnim programom.

Ciklus koncerata kamerne muzike u Sali Beogradske filharmonije otvoriće 3. novembra violončelista Nemanja Stanković, koji je nedavno postao gostujući prvi čelista Milanskog simfonijskog orkestra i dobitnik nagrade “Aleksandar Pavlović” Udruženja kompozitora Srbije, a nastupiće sa italijanskim pijanistom Marinom Formentijem.

Novosadski kamerni ansambl i Gudački kvartet “Difrakcije” održaće koncerte 6. i 13. novembra, a Ansambl “Viva Mjuz” nastupiće 8. novembra programom barokne muzike, dok će slovenački akordeonista Marko Hatlak nastupiti sa ansamblom Funtango 14. novembra.

Na Bemusu će biti održana i dva besplatna koncerta – Hor RTS, pod upravom Bojana Suđića, koji je i umetnički direktor Bemusa, nastupiće 9. novembra u Sabornoj crkvi, a 10. novembra violinista Gordan Nikolić izvešće program Bahovih svita i sonata za solo violinu u Župi Sv. Anta Padovanskog.

Bojan Suđić, foto: Bemus (promo)

Ulaznice za koncerte 54. Bemusa u prodaji su na blagajnama Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beogradske filharmonije i putem sajta tickets.rs

Bemus se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda (Sekretarijata za kulturu), koji je i osnivač tog festivala, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Festivalski sajt je bemus.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

Total
0
Shares