A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Produžen konkurs za nagradu Mangelos za 2022.

15.05.2022 | 19:02

Produžen konkurs za nagradu Mangelos za 2022.


Konkurs za nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2022. godinu, koji organizuju Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fondacija “Ilija & Mangelos” iz Novog Sada, produžen je do 20. maja u ponoć.

Nagrada “Mangelos”, koja je deo internacionalne mreže Young Visual Artists Awards (YVAA), podrazumeva dvomesečni studijski boravak u Residency Unlimited u Njujorku, kao i samostalnu izložbu u Beogradu po povratku iz Njujorka.

Nagrada koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije – Dimitrija Bašičevića Mangelosa, biće dodeljena 21. put, a namenjena je vizuelnim umetnicima/ama do 35. godine koji/e su iz Srbije ili rade u Srbiji. Dodeljuje se za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.

U saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding u Njujorku, nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2022. godinu podrazumeva nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u periodu jun – jul 2023.

Za dobitnika/cu obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku.

Uslovi učešća na konkursu:

– na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1986. godine
– na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji
– kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije
– umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine
– poznavanje engleskog jezika

Konkurs je otvoren od 6. aprila do 20. maja 2022. godine. Rok za prijavljivanje je 20. maj do 23:59.
 
Prijavljivanje je predviđeno onlajn – na ovom linku, na kojem se nalaze i detaljna uputstva.

Proces selekcije

Žiri za 2022. godinu u sastavu: Vladimir Bjeličić (nezavisni kustos i performer, Beograd), Lenka Đorojević (umetnica i članica tima Institut za savremenu umjetnost, Podgorica; Ljubljana), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Beograd), Jelena Micić (umetnica i dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2021. godinu) i Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd) odabraće do pet finalista/kinja, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučio o dobitniku/ci.

Lista kandidata će biti dostupna na sajtu nagrade “Mangelos” nakon 20. maja 2022. godine.

Prvi krug žiriranja biće održan nakon 25. maja 2022. godine. Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima/kinjama (na srpskom i engleskom jeziku) biće organizovani nakon 1. jula 2022. godine.

Young Visual Artists Awards

Osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society) Wendy W. Luers 1990. godine je sa tadašnjim predsednikom Čehoslovačke Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata  osnovala nagradu “Jindrich Chalupecky”, sa idejom da se umetnicima/cama mlađim od 35 godina prizna umetnička izuzetnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD. Uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, Young Visual Artists Awards program razvijan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, u koju su uključene: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija.

Organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine je Residency Unlimited (RU).

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnih i javnih programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hab, dinamičan prostor u kojem se organizuju susreti umetnika/ca, kustosa/kinja, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima/kama iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima/ama rezidencijalnog programa.

Kontakt za dodatne informacije: mangelosnagrada@gmail.com i telefon: +381637060504

(SEEcult.org)

Total
0
Shares